Update articol:

Surse: SIF Transilvania l-a reclamat la ASF pe Constantin Frățilă, acuzându-l de abuz de piață

SIF Transilvania l-a reclamat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe Constantin Frățilă, acuzându-l de abuz de piață, potrivit unor surse din piață.

SIF Transilvania (SIF3) poartă o corespondență intensă cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu privire la situația creată de anularea, în instanță, a deciziei de retragere a avizului lui Constantin Frățilă, pentru funcția de membru în Consiliul de Supraveghere SIF3.

Constantin Frățilă a revenit în Consiliul SIF Transilvania din 17 ianuarie, data la care Curtea de Apel Constanța a suspendat decizia ASF prin care acestuia i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania, ne-a transmis, recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Însă, SIF Transilvania consideră că domnul Constantin Frăţilă nu poate avea calitatatea de membru al Consiliului de Supraveghere şi a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara o nouă decizie de retragere a avizului, potrivit unui raport transmis, recent, Bursei de Valori București. 

SIF Transilvania a transmis că a constatat ca urmărirea penală îndreptată împotriva d-lui Constantin Frăţilă nu a încetat pentru infracţiunile de manipulare a pietei de capital şi spălare de bani, astfel ca ar fi incompatibil cu functia de conducere de la SIF3.

În plus, surse din piață susțin că SIF Transilvania l-a reclamat pe Frățilă pentru că a tranzacționat acțiuni SIF3, în perioada Consiliului de Supraveghere, pentru a ”forța” astfel recunoașterea sa în calitate de membru al CS al SIF Transilvania de către ASF.

De asemenea, SIF Transilvania cere ASF să dispună măsuri legale, în legătură cu Frățilă, și acuză că ASF menține starea de incertitudine și confuzie în rândul acționarilor/investitorilor cu privire la componența organelor statutare ale SIF Transilvania și legitimitatea actelor adoptate de acestea.

Pe 10 februarie, S.I.F. Transilvania a anuntat că a fost notificată cu privire la efectuarea unor tranzacții cu acțiuni SIF3 de către următoarea persoană cu responsabilități de conducere: – Dl. Constantin Frățilă – Membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania.

Atunci, SIF3 a mentionat că tranzacțiile au fost efectuate cu încălcarea art. 19 alin. 11 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață, motiv pentru care societatea a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară în vederea dispunerii de măsuri legale. Pe 6 februarie, Constantin Frățilă a cumpărat 73000 acțiuni SIF3.

Mihai Fercală: Autoritatea de Supraveghere nu trebuie să facă nimic decât să ia act de incompatibilitatea lui Frațilă Constantin și să procedeze conform legii