Update articol:

UBS şi Nomura duc pierderile provocate băncilor de colapsul Archegos la peste 10 miliarde de dolari

Grupul bancar elveţian UBS a raportat marţi pierderi de 774 milioane de dolari în urma prăbuşirii fondului american de investiţii Archegos, ceea ce duce la peste 10 miliarde de dolari impactul total al acestui colaps asupra băncilor din întreaga lume, informează Reuters, potrivit Agerpres.

“Şi noi suntem dezamăgiţi”, a declarat directorul general de la UBS, Ralph Hamers, care în anii 2000 şi-a început cariera la ING România.

Intrarea în incapacitate de plată a fondului Archegos Capital Management, condus de fostul şef al Tiger Asia, Bill Hwang, a dus la vânzarea acţiunilor la preţuri de lichidare, cele mai afectate fiind titlurile băncilor.

Pierderile anunţate marţi de UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, vin după ce Nomura, cea mai mare bancă de investiţii din Japonia, a raportat şi ea cele mai mari pierderi trimestriale din ultimul deceniu. Nomura a dezvăluit că în acest an va înregistra pierderi de aproximativ 2,9 miliarde de dolari din cauza scandalului Archegos.

Anterior, Morgan Stanley a suferit pierderi de aproape un miliard de dolari de pe urma imploziei Archegos iar grupul bancar elveţian Credit Suisse a fost cel mai afectat, cu pierderi de peste cinci miliarde de dolari, după ce Archegos a intrat în incapacitate de plată.

“Pierderile provocate de Archegos scot în evidenţă riscurile inerente ale activităţilor de pe pieţele de capital”, a subliniat analistul Moody’s, Michael Rohr.

UBS realizează cea mai mare parte a profiturilor sale de pe urma consilierii şi administrării banilor celor mai bogaţi oameni ai lumii, chiar dacă are şi operaţiuni, mai mici, de investment banking şi administrare de active. UBS oferă servicii de retail şi corporate banking doar pe piaţa din Elveţia.

Ralph Hamers, cel care i-a succedat în funcţie lui Sergio Ermotti în luna noiembrie a anului trecut, a fost angajat de banca elveţiană pentru a accelera eforturile de digitalizare, după ce a făcut acest lucru cu succes la ING. Marţi, Hamers a anunţat mai multe iniţiative strategice concentrate pe transformarea UBS într-o instituţie mai rapidă şi mai apropiată de client.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (12/05/2021)

Convocare AGAO 16.06.2021

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021