Update articol:

UE vrea să introducă instrumente comune de investiţii pentru a creşte cheltuielile cu apărarea

europa comisia europeana decarbonizare

Uniunea Europeană lucrează la noi instrumente de investiţii pentru a finanţa cheltuielile militare ale blocului comunitar, în cadrul unei strategii revizuite de apărare, după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unui proiect de document comunitar consultat de Bloomberg, potrivit Agerpres.

Setul de instrumente, denumite colectiv Defend-EU, vor permite blocului comunitar “să catalogheze, să coordoneze şi să stimuleze dezvoltarea, achiziţia şi deţinerea în comun de-a lungul întregului ciclu de viaţă al echipamentelor militare”, se arată în documentul citat.

Propunerile Bruxelles-ului, care ar urma să fie prezentate miniştrilor la începutul săptămânii viitoare, includ un nou vehicul, în afara bugetului obişnuit, care ar direcţiona contribuţiile pentru apărare ale statelor membre pe o bază voluntară. De asemenea, Bruxelles-ul propune eliminarea excepţiei care există în prezent cu privire la implicarea Băncii Europene de Investiţii în proiectele de apărare şi, pe termen lung, înfiinţarea unui noi entităţi comune care va fi responsabilă de achiziţii.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a modificat dramatic contextul de securitate în Europa cu implicaţii semnificative pentru apărarea blocului comunitar. Statele membre au anunţat creşteri substanţiale ale bugetelor lor de apărare până la aproape 200 de miliarde de euro în următorii ani, se arată în documentul citat de Bloomberg.

Propunerile Bruxelles-ului includ de asemenea o schemă de solidaritate pentru achiziţii comune, în ideea de a ajuta acele state care au ajutat cel mai mult Ucraina să îşi refacă stocurile cu livrări europene, precum şi recomandări pentru a concentra mai bine actualele mecanisme şi stimulente pentru a creşte capacităţile industriale ale blocului comunitar, inclusiv accesul la componente cheie.

Bloomberg subliniază că documentul este încă în elaborare şi ar putea să sufere modificări înainte de finalizare şi de asemenea propunerile Bruxelles-ului au nevoie de susţinerea statelor membre.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative