Update articol:

Un deputat PNL a propus demiterea conducerii ASF, dacă raportul de activitate e respins de Parlament

*Mircea Ursache: “Exista motive suficiente ca raportul pe anul 2019 al Consiliului ASF, care va fi depus in Parlament sa fie respins si prin votul majoritatii parlamentare, sa fie demisa intreaga conducere a Consiliului ASF”
*Propunerea de revenire la fostele comisii – CNVM, CSA, CSSPP – și desființare a ASF a fost respinsa definitiv

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu a depus un proiect de lege care impune Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) obligativitatea de a prezenta anual un raport Parlamentului, iar, în cazul în care acesta este respins, conducerea instituţiei este demisă.
“De-a lungul timpului nu au lipsit acuzaţiile de politizare la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar profesionalismul membrilor a fost deseori contestat. (…) În acest cadru, am depus un proiect de lege care îşi propune să facă din ASF o instituţie mai responsabilă şi profesionistă. În acest context, iniţiativa legislativă impune Consiliului ASF – forul de conducere al instituţiei – obligaţia de a prezenta Parlamentului, anual, un raport de activitate, măsură menită pentru a aduce un plus de transparenţă decizională în activitatea ASF. În plus, în cazul în care raportul este respins de Parlament, conducerea ASF este automat demisă, în bloc, ca formă de asumare a eşecului de management”, a explicat deputatul PNL într-un comunicat de presă transmis, vineri.

Unul dintre cei mai vehemenți critici ai actualei conduceri ASF este fostul vicepreședinte al instituției Mircea Ursache, care a acuzat politizarea forului de conducere al Autorității și a solicitat demisia comisarilor. Mircea Ursache ne-a spus: “Cred ca exista motive suficiente ca raportul pe anul 2019 al Consiliului ASF care va fi depus in Parlament sa fie respins si prin votul majoritatii parlamentare, sa fie demisa intreaga conducere a Consiliului ASF. Simpla numire a unui presedinte pe postul vacant nu va rezolva problema intrucat un mar sanatos intre opt mere stricate nu va reusi sa le insanatoseasca pe acestea”.

Acesta a amintit ca, pe 5 octombrie, s-au implinit 25 de ani de la infiintarea reglementatorului in domeniul pietei de capital (CNVM), eveniment trecut cu vederea de conducerea actuala a ASF. Au fost ani de profunde transformari in sectorul instrumentelor financiare si alinierea acestuia la legislatia europeana, a adaugat Ursache: „Exceptand anul 2019 (apropo in 5 noiembrie s-a implinit un an de cand Consiliul ASF a devenit o afacere de familie), toti acesti ani, cu precadere perioada 2013-2018 au marcat un proces continuu finalizat prin statutul de piata emergenta dobandit de piata reglementata romaneasca.

In momentul de fata nu putem vorbi de conducerea ASF, intrucat din noiembrie 2018 aceasta, numai conducere nu s-a numit. Dimpotriva, putem vorbi de lipsa de management profesionist (pacat de zeci de salariati specialisti din ASF ca au asemenea conducere). Si atunci despre ce sa vorbim la nivelul Consiliului ASF? Despre cheltuirea desantata a sumelor provenite din taxe si comisioane de la entitatile supravegheate din piata celor trei domenii, despre deciziile neprofesioniste prin subiectivismul lor, partinitoare si in afara legislatiei pietei de capital, de frica de decizii pentru ca pietele financiare nebancare din Romania sa functioneze normal. Sau de obedienta revoltatoare a membrilor Consiliului fata de puterea PSD (vezi piedicile pentru constituirea CCP, aberantele prevederi ale OUG nr. 114/2018, tendinta de sugrumare pana la desfiintarea pilonului II de pensii private- culmea la initiativa ASF- asa cum a declarat ministrul de finante Orlando Teodorovici).

Iata de ce am solicitat demisia Consiliului ASF si cred ca si astazi demisia membrilor acestui for de conducere este o necesitate obiectiva si un semnal de insanatosire a domeniilor gestionate de autoritate.”
Mircea Ursache a fost unul dintre sustinatorii desfiintarii ASF si revenirii la fostele comisii – CNVM, CSA si CSSPP. Un proiect de lege in acest sens a fost respins definitiv, in Parlament, pe 2 decembrie.

Mircea Ursache considera ca proiectul din Parlament cuprinzand propuneri pentru o noua forma de organizare a supravegherii pietelor financiare nebancare din Romania era solutia mai mult decat necesara, doar cu amendamentul ca si in Romania, asa cum exista la nivelul Uniunii Europene, trebuie sa avem doua entitati de supraveghere: una pentru asigurari si pensii private in legatura cu organismul european EIOPA si una pentru piata de capital in legatura cu autoritatea europeana ESMA.

„Acestea ar completa tripleta europeana EBA (banci), ESMA si EIOPA”, a spus Ursache.

Propunerea legislativă a deputatului PNL Laurentiu Leoreanu impune, totodată, studii superioare de specialitate în domeniul financiar pentru membrii Consiliului ASF.

Postul de presedinte ASF este vacant, dupa ce Leonardo Badea a preluat un mandat in Consiliul Bancii Nationale a Romaniei, astfel ca, in prezent, au loc negocieri politice pentru o numire la ASF.

BVB | Știri BVB