Update articol:

UniCredit va aplica rate negative numai pentru depozite de peste un milion de euro

unicredit

UniCredit va aplica rate negative doar clienţilor ale căror depozite depăşesc un milion de euro (1,1 milioane de dolari), a anunţat luni cel mai mare grup bancar italian, clarificând comentariile directorului său general, Jean Pierre Mustier, care au provocat reacţii furioase din partea sindicatelor şi a grupurilor de consumatori, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Jean Pierre Mustier declarase că banca lucrează la măsuri privind transferul ratelor negative ale BCE clienţilor care au în conturile lor peste 100.000 euro. Sindicatele bancare italiene au criticat anunțul lui Mustier pe care l-au descris ca fiind „imprudent”. Grupul de consumatori Codacons a declarat că va lupta cu băncile în instanțele judecătorești care plănuiau să perceapă clienților randamente negative la depozite. 

Un purtător de cuvânt al UniCredit a declarat că ratele negative se vor aplica doar clienților cu peste 1 milion de euro în conturile lor bancare, ceea ce înseamnă mai puțin de 0,1% din baza de clienți a băncii. Iar clienților li se va oferi o serie de alternative. „Vom oferi ca alternativă investiții în fonduri de pe piața monetară care vizează rentabilități pozitive, fără taxe percepute”, a spus purtătorul de cuvânt.

La şedinţa de politică monetară din septembrie, BCE a redus şi mai mult dobânda de politică monetară cu alte 10 puncte de bază, până la minus 0,5%, ceea ce a generat îngrijorări în rândul unor bănci cu privire la aşa-anumita japonificare a sectorului bancar din Europa, fiind din ce în ce mai dificil pentru bănci să câștige bani din activitatea lor tradițională de creditare.

Mustier, vorbind în calitatea sa de președinte al Federației bancare europene la începutul acestei luni, a cerut BCE să ia măsuri pentru a reduce impactul ratelor dobânzilor negative asupra băncilor, recomandând taxe generale pentru depozitele în numerar.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. 

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)