Update articol:

Virgil Zahan, Goldring: Acțiunile cu un grad ridicat de distribuire a profitului vor fi în prim plan, în 2021

* Pentru primul trimestru din 2021, Goldring pregătește o listare de acțiuni și una de obligațiuni, dar și două plasamente private pentru obligațiuni convertible

Acțiunile cu un grad ridicat de distribuire a profitului vor fi în prim plan, în 2021, consideră Virgil Zahan, directorul general al Goldring.

Două companii din sectorul financiar ar putea conduce topul randamentelor dividendelor din 2021, Transilvania Broker (TBK) – care are o politică de dividende stabilă, ajutată și de rezultatele financiare în creștere – și BRD – care ar putea reveni asupra deciziei de a nu a distribui dividende anul acesta, odată ameliorarea incertitudinilor din economie și realizarea de provizioane necesare, ne-a spus domnia sa, în cadrul unui interviu,

***

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2020?

Virgil Zahan: Evoluția pieței în 2020 a fost influențată în principal de criza sanitară, acest COVID-19 care a afectat activitatea majorității companiilor de pe bursă. Acest fapt a condus către o strategie mai defensivă a companiilor și o distribuire mai redusă a dividendelor, pentru asigurarea de lichidități în această perioadă incertă.

Știrile despre evoluția COVID, intrarea cotațiilor futures pentru petrol pe teritoriu negativ, alegerile din SUA au generat volatilitate ridicată ceea ce a făcut ca 2020 să fie un an bun pentru investitorii activi, dar și pentru companiile de brokeraj care au avut parte de un aflux crescut de investitori și un volum de tranzacționare ridicat.

Care au fost principalele evenimente care au influențat piața?

Virgil Zahan: Cum am spus și mai sus, izbucnirea pandemiei,  celor două valuri de evoluție ale numărului de îmbolnaviri, acțiunile de susținere a economiei anunțate de guvernele din UE și SUA sunt elementele care au influențat evoluția piețelor din februarie până acum. Aprobările recente ale vaccinurilor reprezintă de asemenea momente importante, aducând optimism pe burse și noi maxime istorice pe indicii principali mondiali. Un alt eveniment important pentru piața locală l-a reprezentat trecerea oficială la statul de piață emergentă, cu companiile SNN, TLV și TRP incluse în indicii FTSE Russell respectivi. Deși această promovare nu a avut efecte imediate, ne așteptăm ca în viitor volumele tranzacționate pe aceste simboluri să fie influențate de această promovare. De asemenea, emisiunile de Titluri de Stat prin intermediul Bursei de Valori au adus un plus de lichiditate și au atras noi investitori din zona celor care economiseau pâna acum prin intermediul depozitelor bancare.

Cum a evoluat sectorul bancar la BVB?

Virgil Zahan: Rezultatele trimestriale raportate de către bănci au fost afectate de marjele mai scăzute ale dobânzilor, dar și de necesitatea de a constitui provizioane (așadar nivelul cheltuielilor fiind mai ridicat), acestea anticipând faptul că mai mulți debitori ar putea fi afectați de efectele pandemiei în lunile următoare. Cu toate acestea, programele guvernamentele de susținere a economiei realizate prin intermediul băncilor și activitatea de tranzacționare sunt “colacul de salvare” având un impact pozitiv semnificativ asupra rezultatelor financiare care s-au dovedit a fi peste așteptările analiștilor, pentru o parte dintre acestea.

Pandemia a creat incertitudine, iar incertitudinea a condus la creșterea economiilor populației în dorința de a se proteja în fața unei eventuale crize economice.  Așadar nivelul economiilor la bănci și implicit depozitele au “sărit în aer” în aprilie 2020, după care au intrat într-un trend descendent.

În acest moment, investitorii și-au îndreptat atenția asupra acțiunilor BRD, companie ai cărei acționari au ales să nu distribuie dividend în acest an, conform sugestiilor Băncii Centrale Europene. Nou-ul update adus de BCE însă ar putea încuraja banca să vină cu o propunere avantajoasă de dividend în 2021, având disponibil pentru acesta profitul din 2019-2020.

Unii analiști și investitori consideră că provizioanele constituite de bănci au fost prea mari în raport cu riscul indus de pandemie, iar odată cu începerea revenirii la normal, posibil ca băncile să aibă rezultate mult mai bune anul viitor, reducând din provizioanele constituite în acest an.

Cum a evoluat sectorul energetic?

Virgil Zahan: Când vorbim de sectorul energetic cred că trebuie să menționăm că două dintre cele mai bine performante companii de pe Bursa de Valori București sunt Electrica și Transelectica, companii care au înregistrat creșteri ale profiturilor de peste 100%. Evoluțiile pozitive ale rezultatelor s-au văzut și în piață, ambele companii fiind peste nivelul de la începutul anului. De asemenea, trebuie menționată și evoluția acțiunilor Nuclearelectrica, care a surprins piețele în prima jumătate a anului și a atins noi maxime istorice, trecând peste nivelul de 19 lei/acțiune.

Tot din sectorul energetic, companiile legate de industria de petrol și gaze au fost printre cele mai afectate în acest an, mai ales din cauza scăderii cotațiilor petrolului în primăvară. Acest impact s-a văzut și asupra rezultatelor companiilor din acest sector, atât OMV Petrom cât și Romgaz, ambele înregistrând scăderi semnificative ale profiturilor.

Printre cele mai bune evoluții le-a înregistrat sectorul utilităților, atât Electrică cât și Transelectrica au reușit să obțină creșteri importante ale profiturilor în fiecare trimestru din acest an, acest lucru traducându-se și în aprecierea prețurilor acestor acțiuni. Este foarte posibil ca evoluția celor două să continue să fie pozitivă și în 2021, însă trebuie urmărit care va fi impactul odată cu liberalizarea prețurilor la energie.

Ce estimări aveți pentru 2021 în privința evoluției BVB?

Virgil Zahan: Cu noile vaccinuri aprobate, ne putem aștepta la o revenire treptată la normalitate, cu un nivel mai redus al incertitudinii decât în 2021. Credem că în 2021 acțiunile cu un grad ridicat de distribuire a profitului vor fi în prim plan, de aceea recomandăm o atenție sporită acțiunilor precum, SNN, TRP, TBK, de asemenea sectorul bancar care va fi foarte interesant de urmărit odată cu ridicarea restricțiilor impuse de băncile centrale.

Ce așteptări aveți pentru 2021 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Virgil Zahan: Atât pe zona de acțiuni cât și obligațiuni au fost mai multe plasamente private în Q2 al anului 2020, emisiuni ce urmeză să fie listate la BVB, motiv pentru care 2021 ar putea să fie cel mai bun an ca și număr de listari.

Pentru primul trimestru din 2021, Goldring pregătește o listare de acțiuni și una de obligațiuni dar și două plasamente private pentru obligațiuni convertible, ceea ce presupune ca la un moment viitor să listăm și acțiunile emitenților de obligațiuni. Această opțiune de conversie cu discount a obligațiunilor în acțiuni va crește atractivitatea obligațiunilor, în apropierea datelor de conversie.

Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, în 2021?

Virgil Zahan: Două companii din sectorul financiar ar putea conduce topul randamentelor dividendelor din 2021, Transilvania Broker (TBK) – care are o politică de dividende stabilă, ajutată și de rezultatele financiare în creștere – și BRD – care ar putea reveni asupra deciziei de a nu a distribui dividende anul acesta, odată ameliorarea incertitudinilor din economie și realizarea de provizioane necesare. Banca Transilvania (TLV) ar putea menține politica de dividende cu care și-a obișnuit acționarii anul trecut (numerar și acțiuni gratuite). Companiile din sectorul energetic ar putea continua acest top, Nuclearelectrica (SNN) și Conpet (COTE) având de asemenea o politică de dividende stabilă, dar și rezultate relativ constante până în prezent cu cele realizate anul anterior. OMV Petrom (SNP) are deja stabilită o politică de dividende, însă această strategie ar putea suporta modificări, în prezent fiind o situație excepțională (influențată de pandemia actuală), rezultatele companiei fiind de asemenea puternic afectate de evoluția prețului petrolului. Teraplast (TRP) a propus deja un dividend brut de 0.026 lei/acțiune aferent primelor 9 luni ale anului 2020.

Anul 2020 a fost cum nu se poate mai dificil pentru Statul Român, care a fost nevoit să înregistreze cheltuieli majore din cauza pandemiei de COVID-19, atât pentru menținerea economiei și a mediului de afaceri, cât și necesare sistemului medical. Măsurile de sprijin adoptate ca răspuns la pandemie ar putea să se ridice la 7% din PIB în 2020, ceea ce va conduce la un deficit bugetar de 9.5% din PIB – un maxim istoric (conform estimărilor Fitch Rating). Guvernul are nevoie de surse de finanțare pentru a ameliora acest impact, iar una dintre variantele pe care ar putea să le aibă în calcul ar fi solicitarea de dividende suplimentare de la companiile deținute de stat, respectând însă și posibilitatea acestora de a le acorda. O altă variantă prin care Guvernul va putea atrage finanțare va fi lansarea unor noi emisiuni de titluri de stat, care au avut mare succes în ultimele luni și reprezintă un lucru benefic atât pentru Guvern cât și pentru bursă și investitori în general.

Pentru mai multe detalii puteți citi raportul propus de departamentul de analiză Goldring https://www.goldring.ro/estimări-dividende-2021/

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014