Update articol:
INTERVIU CU DANTE STEIN, PREȘEDINTELE ONG-ULUI RE:START ROMÂNIA:

“Vrem să dovedim că România poate redeveni o țară normală”

Dante Stein
  • „Guvernul actual și cele precedente au mimat guvernanța corporativă”, consideră Dante Stein
  • ONG-ul are în vedere proiectul “Academia primarilor“, prin care să învețe primarii cum să își facă treaba cât mai bine

Dante Stein, fondator și președinte al ONG-ului RE:START ROMÂNIA spune că, prin proiectele derulate, organizația vrea să demonstreze că România poate redeveni o țară normală.

Pentru ABILTIAXI, unul dintre proiectele RE:START ROMÂNIA, prin care se oferă transport gratuit adaptat pentru persoanele cu dizabilități, organizația a obținut finanțare pentru un an de zile de la Primăria București. Restul proiectelor au fost finanțate din donații.

Dante Stein ne-a spus, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate, că ONG-ul pregătește “Academia Primarilor”, un proiect prin care să ofere cursuri primarilor care doresc să învețe cum să conducă eficient primăriile.

Dante Stein, care a fost consilier al premierului Victor Ponta, și a făcut parte din conducerea Poștei Române și a Telekom România, consideră că Guvernul doar a mimat guvernanța corporativă la companiile de stat, OUG 109, care privește implementarea managementului profesionist, fiind impusă de la nivel european.

***

Reporter: Care este scopul RE:START ROMÂNIA?

Dante Stein: Vrem să dovedim că România poate redeveni o țară normală.

RE:START ROMÂNIA este o organizație non-guvernamentală care derulează o serie de proiecte sociale, menite să răspundă unor probleme existente în societatea românească, posibile datorită implicării voluntarilor și sponsorilor care cred în misiunea organizației.

Reporter: Care sunt proiectele derulate de organizație?

Dante Stein: Cel mai de succes proiect este RE:START ROMÂNIA – ABILITAXI, un serviciu de transport gratuit dedicat persoanelor cu dizabilități.

Este un proiect istoric pentru țară, pentru că oferă pentru prima dată transport modern, ca în alte țări dezvoltate, persoanelor cu dizabilități.

Celelalte proiecte în derulare sunt RE:START ROMÂNIA – ASISTEL – prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologică sau juridică, și “RE:START ROMÂNIA – BIBLIOTECA DESCHISĂ ” – un proiect prin care oamenii pot împrumuta cărți.

Reporter: Cum se finanțează aceste proiecte?

Dante Stein: RE:START ROMÂNIA – ABILITAXI este susținut de Primăria Centrală București. Avem asigurată finanțarea pentru un proiect pilot de un an, pe care sperăm că îl vom extinde.

Celelalte proiecte se susțin din donații.

Reporter: În ce constau proiectele derulate și în ce orașe sunt disponibile?

Dante Stein: Deocamdată, RE:START ROMÂNIA – ABILITAXI este doar în București, însă sperăm să extindem serviciul. Cei din Constanța ne-au contactat ei și am mai discutat în Cluj și Iași.

Am început acum două săptămâni și am transportat deja 20-30 de oameni.

Principalele avantaje oferite de RE:START ROMÂNIA – ABILITAXI sunt facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la programările medicale, la serviciu, la întâlnirile de recuperare, la diverse activități sociale etc., contribuind la independența acestora în cadrul familiei și al comunității, dar și la îmbunătățirea incluziunii lor sociale.

Oamenii pot să sune la un număr de telefon și să beneficieze de acest serviciu gratuit. Ar fi mai bine să facă o programare în prealabil, dar nu este neapărat nevoie.

Oamenii care au beneficiat de acest serviciu sunt uimiți că așa ceva este posibil în România.

Abilitaxi

Prin RE:START ROMÂNIA – ASISTEL, oferim gratuit servicii de consiliere psihologică sau juridică persoanelor ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu salariul minim pe economie.

Oamenii sună la noi și îi punem în legătură cu unul din specialiștii voluntari cu care colaborăm.

Pe partea de consiliere psihologică avem colaborări cu 13 psihologi din București, 6 din Iași, 8 din Cluj. În total, 30 de psihologi lucrează pro bono 3-4 ore pe săptămână pentru acest proiect.

Pe partea de asistență juridică, lucrăm cu 3 firme din București, una din Cluj, una din Iași.

Revenind la proiecte, în cadrul “RE:START ROMÂNIA – Biblioteca Deschisă”, instalăm standuri cu cărți, de unde oricine poate să împrumute o carte care îi place sau să aducă pentru alții. Avem un prim astfel de stand în Centrul Vechi, la restaurantul District 42. Toată lumea a zis că vor fi furate cărțile sau standurile. Eu nu cred asta. Cred în onestitatea poporului român. Vom vedea cum funcționează.

Vrem să avem 6 standuri în București și câte 3-4 în Cluj, Iași, Constanța și alte orașe.

Reporter: Ce proiecte mai aveți în plan pentru viitor?

Dante Stein: Urmează “Adoptă un bunic“.

Am pornit de la premisa că sunt mulți oameni singuri. Vom avea voluntari care să viziteze bătrâni singuri o dată pe săptămână, 1-2 ore.

Mai întâi, intervievăm voluntarii, le cerem cazierul, mergem cu ei la prima întânire cu bunicul adoptat.

Este un proiect foarte frumos!

Am vorbit cu oameni din Londra și mi-au povestit că între bunici și voluntari se creează prietenii și că bunicii sună la organizație cu câteva zile înainte de vizită să se asigure că voluntarul va veni, pentru că se vor pregăti cu prăjituri. Vizita aceasta devine cel mai important moment din activitatea lor săptămânală.

Apoi, vrem să mai facem un e-shop pentru ONG-uri.

Organizațiile au nevoie de bani și de recunoașterea brandului. Astfel, noi creăm pentru ele materiale promoționale, tricouri, șepci, și vindem produsele în e-shop, iar 95% din venituri merg la ONG-urile respective. Este o situație win-win.

De asemenea, vrem să mai facem “Academia primarilor“. Pornim de la premisa că primarii au nevoie să învețe să fie primari, dar nu există o școală pentru asta. În colaborare cu SNSPA, vom crea o curriculă, ca să învățăm primarii cum să își facă treaba cât mai bine – cum să atragă fonduri europene, cursuri de democrație sau cum să îmbunătățească serviciile de urgență.

Vrem să începem proiectul până la finalul anului.

Dorim să avem 50 de cursanți pe an. Este un proiect bun pentru societate. Cursurile sunt de câte 25 de persoane.

Reporter: Sunteți fondatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României. Cum priviți acest proiect în prezent, având în vedere că organismul nu prea mai este băgat în seamă de autorități?

Dante Stein: Este dificil să îți vezi copilul suferind. Coaliția pentru Dezvoltarea României este o unealtă fantastică pe care nici Guvernul Cioloș, nici guvernele următoare nu au folosit-o. Pentru ca o economie să aibă succes, are nevoie de o democrație vibrantă, unde toată lumea să participe. Coaliția pleda pentru bun simț, era menită să corecteze greșelile guvernului și să contribuie cu idei bune.

Într-o democrație deschisă, Guvernul trebuie să fie profesionist, să lucreze pentru oameni.

OUG 109 privind implementarea managementului profesionist la companiile de stat este o lege impusă de la nivel european, dar Guvernul nu a avut intenția să o implementeze. Guvernul a mimat guvernanța corporativă. Am fost acolo și știu.

Reporter: Ați fost în conducerea Poștei Române. Cum ați plecat de acolo?

Dante Stein: Am părăsit Poșta într-o stare bună. Acum, Poșta Română este un fel de zombie. Pentru că nu are “creier”, se mișcă din inerție, nu are plan de afaceri, au schimbat directorul de trei ori în ultimii doi ani.