Update articol:

Adrian Vasilescu, Consilierul guvernatorului BNR, la Antena 3: “Dacă am scoate mai multă valută zilele acestea, ROBOR ar urca la 7%”

Foto Facebook Foto Facebook

ROBOR-ul ar urca la 6% sau la 7% dacă Banca Naţională a României (BNR) ar interveni pe piaţa valutară şi ar vine valută din rezerve, a explicat Adrian Vasilescu, consultantul guvernatorului BNR, la Antena 3.

“Dacă ar arunca (sume din rezerva valutară n.r.) să vedem ce s-ar întâmpla. Deci venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo dacă se vând se şi cumpără pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7…

Adrian Vasilescu a explicat că BNR nu poate interveni pe piață, asta fiind o operațiune extrem de complicată, asemeni unei operații pe creier: 

”Nu există nicio instituție în România care poate dicta BNR ce trebuie să facă. Aici este o subtilitate. Mesajul nu este transmis de Guvern, dar este transmis de partidul de guvernământ. (…) Intervenția pe piața valutară este ca o operație pe creier. Nu poți să operezi pe creier fără să te gândești la consecințe. (…) Ceea ce se întâmplă acum este ca și cum m-aș trezi eu dimineață și m-aș apuca să spun cum se fac operațiile pe creier la Spitalul Bagdasar Arseni. BNR este un domeniu mult prea cifrat”.

El a afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piaţa internaţională, unde sunt miliarde de lei în circulaţie. Adrian Vasilescu a spus că pe piaţa valutară internaţională nu s-a depăşit cotaţia de 4,79 de lei pentru un euro. 

”Sunt multe furtuni. Mai mult de jumătate din electoratul nostru, 60%, e pe punte și spune că e dezordine și pleacă. Nimeni nu face nimic, însă vrem ca totul să fie bine. Valuta e o resursă limitată în fața dorințelor noastre. Vorbim acum de români, care au tot mai mulți card. Cu cardul ăsta pleacă în lume, intră într-un magazin și își cumpără prin simpla transformare a leilor în card, în sistemul bancar. De aici încep necazurișe. Valuta e o resursă limitată. Noi avem leul și ca să facem rost de valută schimbăm lei, de aici vin toate problemele. Ce se întâmplă acum este că facem importuri foarte mari. România va trebui să plătească 14 miliarde de euro pentru raportul dintre import-export”, a declarat Vasilescu.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (20/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

TERAPLAST SA (TRP) (20/10/2020)

Detalii teleconferinta T3/2020

Sphera Franchise Group (SFG) (20/10/2020)

Incheierea actelor juridice cu partile afiliate