Update articol:

Afganistan: Secretarul general al ONU cere deblocarea fondurilor internaţionale pentru a salva vieţi

Antonio Guterres, ONU Antonio Guterres/ Sursa foto: un.org

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel joi la o suspendare a regulilor care blochează susţinerea financiară pentru Afganistan, subliniind că astfel vor fi salvate vieţi şi poate fi împiedicat un colaps al economiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

“Trebuie permisă finanţarea internaţională pentru a achita salariile lucrătorilor din sectorul public şi pentru a ajuta instituţiile afgane să livreze asistenţă medicală, educaţie şi alte servicii vitale”, a declarat Guterres presei la New York.

Circa 9,5 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale afgane rămân blocate în afara Afganistanului, iar sprijinul internaţional acordat guvernului anterior a încetat de la preluarea puterii de către talibani, în august anul trecut, aminteşte Reuters.

“Funcţionarea Băncii centrale a Afganistanului trebuie menţinută şi asistată şi trebuie identificată o cale de a debloca condiţionat rezervele de valută afgane”, a spus Guterres. “Mai mult, trebuie injectate rapid lichidităţi în economie pentru a evita un colaps care să însemne sărăcie, foame şi privaţiuni pentru milioane de oameni”, a insistat el.

În decembrie, donatorii Fondului pentru reconstrucţia afgană, administrat de Banca Mondială, au convenit să transfere 280 de milioane de dolari către Programul Alimentar Mondial (PAM) şi agenţia ONU pentru copii UNICEF pentru a susţine alimentaţia şi sănătatea în Afganistan.

“Sper ca restul resurselor, peste 1,2 miliarde de dolari, să devină disponibili pentru a-i ajuta pe oamenii din Afganistan să supravieţuiască în această iarnă”, a menţionat Guterres. “ONU încearcă în ce o priveşte să injecteze bani în economie prin aranjamente autorizate creative, dar e o picătură într-un ocean”, a adăugat acesta.

Marţi, ONU au cerut 4,4 miliarde de dolari ca ajutor umanitar pentru Afganistan pentru 2022, afirmând că este vorba de o sumă “esenţială” pentru viitorul acestei ţări.

“Nivelul acestui apel reflectă amploarea disperării. Se vând bebeluşi ca să poată fi hrăniţi fraţii mai mari. Facilităţi medicale neîncălzite sunt supraaglomerate cu copii subnutriţi. Oamenii îşi ard bunurile ca să se încălzească”, a denunţat secretarul general al ONU, avertizând că în lipsa unor eforturi internaţionale suplimentare “practic toţi bărbaţii, toate femeile şi toţi copiii din Afganistan s-ar putea confrunta cu o sărăcie acută”.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (26/09/2023)

Achizitie servicii expert independent pentru selectie directori cu mandat

ALTUR S.A. (ALT) (26/09/2023)

Demisie administrator

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (26/09/2023)

Document de informare - atribuirea cu titlu gratuit a unor actiuni in baza SOP

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (26/09/2023)

Reluare tranzactionare ora 17:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1006/26.09.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni TRANSI