Update articol:

Antonio Oroian, Goldring: Toată lumea se așteaptă ca, în ziua în care vom trece la statutul de piață emergentă, Banca Transilvania și Nuclearelectrica să rămână fără “Ask”; Nu va fi chiar așa

Antonio Oroian, Broker la SSIF Goldring S.A, a vorbit despre trecerea, în luna septembrie, la statutul de Piață emergentă secundară, despre ce va însemna de fapt această upgradare și cât de mult va conta acest nou statut, ca și lichiditate, fluxuri noi de capital, etc., în cadrul evenimentului The Power Table – Cum arată rezultatele pe T2 2020, organizat de BVBescu.ro.

Brokerul a spus: “Trecerea la statutul de Piață emergența secundară a fost, probabil, cea mai așteptată veste care a venit anul trecut. Putem spune că este o încununare a eforturilor pe care le-au făcut atât Bursa, cât și noi, participanții, împreună cu emitenții, în încercarea de a moderniza Piața de capital și, totodată, de a facilita accesul cât mai multor investitori pe această piață. Acest nou statut ne va oferi, în mod cert, vizibilitate în rândul investitorilor străini, în rândul fondurilor de investiții din straintate. Aș menționa și faptul că nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece și să ne aducem aminte că Ordonanță 114 de la sfârșitul anului 2018, care a dus la prăbușirea principalelor acțiuni de la Bursa de Valori București, a generat și creșterea volumului de tranzacționare și, implicit, a lichidității pe principalii emitenți. Nu trebuie să omitem nici faptul că acesta a fost un avantaj foarte mare pentru îndeplinirea nivelului lichidității pentru principalii emitenți care erau luați în considerare.

Totodată, și volatilitatea din piață, de la începutul acestui an, a ajutat din nou să crească lichiditatea și să îndeplinim criteriile necesare pentru trecerea la statulul de Piață emergentă secundară. Ar trebui să rămânem realiști și, de ce nu, să rămânem pe această dinamică, să nu ne culcăm pe o ureche.
Toată lumea se așteaptă ca, în ziua în care vom trece la noul statut, Banca Transilvania și Nuclearelectrica să rămână fără “Ask”. Nu va fi chiar așa, este vorba de un pas important, de un proces, care se va întâmpla treptat. Nu este ca și cum aceste fonduri care vor investi vor aștepta să se deschidă Bursa, la ora 10:00, și să introducă ordine de cumpărare la prețul pretei. Nu trebuie să ne oprim aici cu dezvoltarea Bursei, toți cei implicați trebuie să continuăm să aducem noi companii pe Bursă, să oferim investitorilor noi oportunități și, de ce nu, să se facă toate demersurile pentru creșterea lichidității”.

Întrebat cât va dura procesul prin care fondurile emergente vor intra pe piață românească, Antonio Oroian a precizat: “Depinde și de contextul pieței. De exemplu, dacă se făcea acest pas la finalul anului trecut, în contextul pandemiei, nu ar fi fost la fel ca acum. Cel mai important lucru este faptul că vom avea această deschidere către capitaluri străine, De exemplu, într-un articol publicat anul trecut de Financial Times, se arata faptul că activele fondurilor mutuale și ETF-urilor care investesc pe piața din Arabia Saudită au crescut după promovarea pieței de acolo la statutul de Piață emergentă, de la 365 milioane dolari, la 4,5 miliarde dolari. Acțiunile listate în Arabia Saudită au fost incluse în indicii principali și, în câteva luni, deja se vedea o creștere a activelor acestora. Nu este neapărat să se întâmple la fel și la noi, deși există o similitudine cu piața din Arabia Saudită, în sensul că predomină anumite sectoare, precum energia și sectorul financiar. Dar sunt cifre care se pot lua în considerare”.

A 3-a ediție a evenimentului The Power Table – Cum arată rezultatele pe T2 2020 și cum investim a fost organizată online. Partenerii evenimentului au fost Bursa de Valori București și SSIF Goldring S.A., Dendrio (pentru partea de logistică), Financial Intelligence și Finzoom (Parteneri media).

Ștefan Musgociu, BVB: Un număr record de emitenți se pregătesc să vină pe piața de la București

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/09/2020)

Aprobare Tribunal - fuziune prin absorbtie a companiilor de servicii energetice

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/09/2020)

Contract de imprumut cu Gocab Software

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/09/2020)

Convocare AGOA - 23 (26) octombrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/09/2020)

Comunicat referitor la AGOA din 12.10.2020