Update articol:

Aruba, Barbados și Bermuda eliminate de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante

Astăzi, Consiliul UE a decis să elimine Aruba, Barbados și Bermuda de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Lista UE contribuie la eforturile în curs de derulare vizând prevenirea evitării obligațiilor fiscale și promovarea unor principii ale bunei guvernanțe, precum transparența fiscală, echitatea fiscală sau standardele internaționale împotriva erodării bazei impozabile și transferului profiturilor, precizează aceeași sursă.

Lista a fost creată în decembrie 2017 și este inclusă în anexa I la concluziile adoptate de Consiliu. Aceasta a fost revizuită în martie 2019, în urma unei analize aprofundate a punerii în aplicare a angajamentelor asumate de jurisdicțiile țărilor terțe implicate în acest proces.

Barbados și-a asumat angajamente la un nivel politic înalt de a răspunde preocupărilor exprimate de UE legate de înlocuirea regimurilor preferențiale dăunătoare din Barbados printr-o măsură cu efect echivalent, pe când Aruba și Bermuda și-au pus deja în aplicare angajamentele. Bermuda își menține totodată angajamentul de a răspunde preocupărilor exprimate de UE în domeniul fondurilor de plasament colectiv. În consecință, Barbados și Bermuda vor fi mutate de la anexa I la concluzii la anexa II, care include jurisdicții care și-au asumat suficiente angajamente de a-și reforma politicile fiscale, pe când Aruba va fi eliminată integral din ambele anexe.

Ca urmare, 12 jurisdicții rămân pe lista jurisdicțiilor necooperante: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

Lucrările privind lista UE a jurisdicțiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul va continua să revizuiască și să actualizeze periodic lista în cursul anului 2019 și a solicitat deja un proces mai stabil începând din 2020 (două actualizări pe an).

Nota din mai 2019 privind modificările aduse listei UE a jurisdicțiilor necooperante

Pagina web a Consiliului privind lista UE a jurisdicțiilor necooperante

Pagina web a Consiliului privind Grupul pentru codul de conduită

BVBStiri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/07/2020)

Numire expert pentru majorare capital

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/07/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (09/07/2020)

Suspendare drept de vot pentru AGEA convocata pentru data de 14/15.07.2020