Update articol:

BCE solicită băncilor să nu dea dividende și să nu facă răscumpărări pentru o perioadă mai lungă de timp

bce

Banca Centrală Europeană (BCE) a extins solicitarea ca băncile să se abțină de la a-și remunera acționarii și să fie moderate în stabilirea bonusurilor, pe fondul focarului de coronavirus, provocând o lovitură pentru unii creditori care au făcut lobby pentru a relua activitatea normală, scrie Bloomberg.

Supraveghetorul a solicitat băncilor să nu plătească dividende și să nu răscumpere acțiuni cel puțin până în ianuarie, cu trei luni mai mult decât a fost indicat inițial, și „să fie extrem de moderate în ceea ce privește remunerația variabilă”, se arată într-un comunicat de marți.

Băncile, inclusiv BNP Paribas SA, au făcut lobby pentru a relua plățile de dividende, în timp ce încearcă să reducă scăderea cotațiilor acțiunilor, a raportat Bloomberg. UBS Group AG a indicat săptămâna trecută că poate restitui mai mult capital acționarilor până la sfârșitul anului.

BCE a cerut mai întâi băncilor, în martie, să nu efectueze plăți de dividende cel puțin până în octombrie, în efortul de a conserva capitalul pentru combaterea efectelor pandemiei asupra economiei. Mișcarea a fost dureroasă pentru unii creditori și investitorii lor.

BCE a declarat că își va revizui din nou poziția în trimestrul IV pentru a ține cont de mediul economic, stabilitatea sistemului financiar și capacitatea băncilor de a-și planifica viitoarele niveluri de capital.

Banca centrală a declarat anterior că cererea sa păstrează aproximativ 30 de miliarde de euro (35 de miliarde de dolari) în sistemul bancar din zona euro. Aceasta a cerut băncilor să se conformeze voluntar, deși BCE a anunțat că poate lua „măsuri obligatorii din punct de vedere legal”, dacă creditorii nu fac așa cum li se cere.

Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost sfătuite să solicite instituțiilor pe care le supraveghează să evite distribuirea de dividende și răscumpărarea de acțiuni, în urma ședinței Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), din data de 15 iulie 2020.

BNR și ASF, sfătuite să solicite instituțiilor pe care le supraveghează să evite distribuirea de dividende și răscumpărarea de acțiuni

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza