Update articol:

Bitcoin trece de 30.000 dolari în această dimineaţă, încercând să diminueze efectele căderii „stablecoins”

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă după valoarea totală a pieței, a trecut în această dimineaţă de pragul de 30.000 de dolari, ajungând la 30.837 dolari,  după ce criptomonedele au suportat pierderi mari joi, în urma prăbuşirii TerraUSD, o așa-numită stablecoin, care s-au răspândit pe piețe, potrivit Reuters.

Joi, piaţa criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari, bitcoin coborând  temporar sub 26.000 de dolari pe unitate (aproximativ 25.400 de dolari).

Activele criptografice au fost  afectate de vânzarea pe scară largă a investițiilor riscante din cauza îngrijorărilor legate de inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor. Sentimentul este, totuși, deosebit de fragil, deoarece monedele presupuse a fi legate de dolar s-au clătinat.

Bitcoin rămâne cu mult sub nivelurile din urmă cu o săptămână de aproximativ 40.000 de dolari și, cu excepția cazului în care există o revenire în weekend, se îndreaptă către o a șaptea pierdere săptămânală consecutivă record, scrie Reuters.

„Nu cred că ce e mai rău s-a terminat”, a spus Scottie Siu, director de investiții la Axion Global Asset Management, o firmă cu sediul în Hong Kong, care administrează un fond criptografic.

TerraUSD (USDT) și-a “rupt” raportul 1:1 față de dolar în această săptămână, deoarece mecanismul său de a rămâne stabil, folosind un alt token digital, a eșuat sub presiunea vânzării. Ultima tranzacție a fost sub 10 cenți.

Tether, cea mai mare stablecoin și una despre care dezvoltatorii spun că este susținută de active în dolari, a fost, de asemenea, sub presiune și a scăzut la 95 de cenți joi, potrivit datelor CoinMarketCap.

Vânzările au înjumătățit valoarea de piață globală a criptomonedelor din noiembrie, dar reducerea s-a transformat în panică în ultimele sesiuni, odată cu presiunea asupra stablecoins.

Acestea sunt jetoane (tokens) legate de valoarea activelor tradiționale, adesea dolarul american, și sunt principalul mijloc pentru mutarea banilor între criptomonede sau pentru a converti soldurile în numerar.

„Peste jumătate din totalul bitcoin și ether tranzacționați pe burse se fac în raport cu o stablecoin, USDT sau Tether luând cea mai mare pondere”, au spus analiștii de la Morgan Stanley într-o notă de cercetare.

„Pentru aceste tipuri de stablecoins, piața trebuie să aibă încredere că emitentul deține suficiente active lichide pe care le-ar putea vinde în perioadele de stres pe piață”.

Tether și-a revenit la paritatea dolarului, iar compania sa de operare spune că deține activele necesare în trezorerie, numerar, obligațiuni corporative și alte produse de pe piața monetară.

Dar este probabil să se confrunte cu noi teste dacă traderii continuă să vândă, iar analiștii sunt îngrijorați de faptul că stresul s-ar putea răspândi pe piețele monetare dacă presiunea forțează din ce în ce mai multă lichidare.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea bursieră, s-a stabilizat la circa 2120 USD vineri, după o scădere de până la 1.700 USD joi. Bitcoin și eterul sunt cu aproximativ 60% sub vârfurile record atinse în noiembrie.

De asemenea, acțiunile legate de cripto au scăzut, acțiunile brokerului Coinbase (COIN.O) s-au stabilizat peste noapte, dar au scăzut la jumătate în puțin mai mult de o săptămână.

În Asia, Huobi Technology (1611.HK) și BC Technology Group (0863.HK), listate la Hong Kong, care operează platforme de tranzacționare și alte servicii cripto, au înregistrat scăderi săptămânale de peste 15%.

Pe fondul tulburărilor, Nomura (8604.T) a declarat vineri că a început să ofere clienților derivate bitcoin, cea mai recentă mișcare a unei instituții financiare tradiționale în clasa de active.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative