Update articol:

Chimcomplex a virat banii și a preluat principalele active Oltchim

G4media.ro: Finanțarea pentru cea mai mare parte a sumei dată de Vuza pentru Oltchim vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc, şi de la Credit Suisse

 

Oltchim a anunțat, astăzi, că a fost finalizat contractul de vânzare active încheiat cu Chimcomplex S.A. Borzești, prin încasarea integrală în data de 07.12.2018 a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor începând cu data de 08.12.2018.

Astfel, pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt următoarele: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție.

Potrivit unui articol apărut la începutul lunii pe www.g4media.ro, finanțarea pentru cea mai mare parte a sumei dată de Vuza pentru Oltchim vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt (Germania), potrivit documentației depuse de Vuza. Banca – mamă a VTB Europe este o instituție rusească de credit, aflată pe lista băncilor sancționate de SUA și Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul. Se pare că filiala din Europa a VTB nu se află însă pe lista băncilor și companiilor sancționate de UE și SUA, așa că Chimcomplex poate apela la finanțarea tranzacției cu Oltchim prin intermediul acesteia.

Alături de VTB Europe, un alt finanțator al tranzacției este Credit Suisse.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Oltchim anunţă acum că un număr de 1.164 salariați au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex, potrivit companiei. În urma acestei tranzacții Oltchim va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare, se mai arată în raportul transmis Bursei de Valori București.

Omul de afaceri Ştefan Vuza, proprietarul SCR, acţionarul majoritar al Chimcomplex, trebuia să plătească, circa 100 de milioane de euro pentru cele mai importante active ale Oltchim, pe lângă banii din garanţie de circa 50 de milioane de euro, la care se adaugă încă 40-50 milioane de euro pentru capital de lucru, potrivit surselor noastre.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă în 2013. Planul de reorganizare a prevăzut vânzarea de active, care au fost împărţite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o ofertă angajantă pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a şasea parţial. Pe 18 decembrie 2017, oferta Chimcomplex a fost aprobată de Adunarea Creditorilor.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020