Update articol:

China a criticat vehement Canada pentru declaraţiile “iresponsabile” în legătură cu cei doi canadieni acuzaţi de spionaj în China și îndeamnă Ottawa să pună capăt “diplomaţiei megafonului”

China a criticat vehement Canada sâmbătă, reproşând conducătorilor acesteia declaraţiile “iresponsabile” în legătură cu cei doi canadieni acuzaţi de spionaj în China şi îndemnând Ottawa să pună capăt “diplomaţiei megafonului”, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie publicată pe site-ul ambasadei Chinei la Ottawa, un purtător de cuvânt al reprezentanţei chineze a afirmat că dovezile împotriva celor doi canadieni sunt “solide şi suficiente”.

China i-a inculpat oficial pentru “spionaj” şi “divulgarea de secrete de stat” pe Michael Kovrig, fost diplomat aflat la post la Beijing, şi Michael Spavor, consultant, om de afaceri şi specialist în Coreea de Nord.

Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi în decembrie 2018, la câteva zile după arestarea în Canada, la cererea justiţiei americane, a directoarei financiare a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou.

Procedura care îi vizează pe cei canadieni este amplu percepută în Occident ca o măsură de represalii, ceea ce China dezminte oficial.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a calificat în repetate rânduri ca “arbitrară” detenţia celor doi.

“Acuzaţia de detenţie aşa-zis arbitrară a unor cetăţeni canadieni este complet lipsită de fundament. Organele judiciare chineze vor continua să trateze aceste cazuri în strictă conformitate cu legea”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Apreciind detenţia lui Meng Wanzhou ca un “grav incident” provocat de Statele Unite pentru a dăuna unor societăţi de înaltă tehnologie din China şi Huawei, el a adăugat că aceasta este victima unei detenţii arbitrare.

“Încetaţi să mai faceţi afirmaţii iresponsabile în legătură cu cazurile Michael Kovrig şi Michael Spavor şi să faceţi presiuni asupra Chinei folosind diplomaţia megafonului”, a mai spus el, lansând un apel Canadei “să se gândească la greşelile sale” din afacerea Meng Wanzhou şi să o elibereze imediat.

În libertate supravegheată la Vancouver, Meng Wanzhou este acuzată de SUA, printre altele, de ocolirea sancţiunilor americane aplicate Iranului.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021