Update articol:

China dă de înțeles că vrea să blocheze exporturile de pământuri rare, ca răspuns în războiul comercial cu SUA

Xi Jinping, preXi Jinping, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Chinei

Analiștii consideră că una dintre măsurile de retaliere ale Chinei, ca răspuns la tarifele impuse de SUA este blocarea exporturilor de pământuri rare, astfel încât să schilodească nenumărate lanțuri de aprovizionare din SUA care se bazează pe aceste mărfuri rare și să forțeze întârzieri dureroase și costisitoare în producția americană, arată zerohedge.com

Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Dar vizita președintelui Xi Jinping la o instalație de pământuri rare a alimentat speculațiile că materialele strategice vor fi în curând armate în războiul comercial.

Metalele denumite pământuri rare sau minerale critice reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală – de la telefoane mobile, com­po­nente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentul sofisticat și tur­binele eoliene.

După cum a anunțat Bloomberg, acțiunile din JL MAG Rare-Earth au crescut peste limita zilnică luni, după ce Xinhua a transmis că președintele chinez a vizitat compania din Jiangxi, o mișcare destinată să semnaleze ceea ce ar putea face China

Motivul pentru reacția dramatică a pieței este că vizita prezidențială marchează prioritățile politicii, iar „pământurile rare au apărut în războiul comercial dintre SUA și China”. În mod specific, după cum notează Bloomberg, China a majorat tarifele la 25%, de la 10% la importurile americane, în timp ce S.U.A. a exclus pământurile rare de pe propria listă de tarife, asupra unor mărfuri chinezești în valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari. Și în cazul în care Casa Albă a ratat mesajul, Xi a fost însoțit în vizita la la JL MAG de către Liu He, vicepremierul care a condus partea chineză în negocierile comerciale, notează zerohedge.com.

S.U.A se bazează pe China, furnizorul global dominant, pentru aproximativ 80% din importurile de pământuri rare.

Vizita „trimite un semnal de avertizare către S.U.A. că China poate folosi pământurile rare ca măsură de represalii, pe măsură ce războiul comercial se inflamează”, a declarat analistul Pacific Securities, Yang Kunhe.

Vizita lui Xi a venit la doar câteva ore după ce administrația Trump a pus Huawei pe lista neagră. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Chinei a declarat luni: „Vă rugăm să așteptați și să vedeți” cum răspund guvernul și companiile.