Update articol:

Cîțu: Deficitul bugetar pentru 2019 a fost de 4,6%, mai mare decât estimarea din noiembrie

Sursa foto: Facebook

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că deficitul bugetar pentru 2019 a fost de 4,6%, mai mare decât estimarea de deficit din momentul rectificării bugetare din noiembrie 2019.

Prezentare-executie-bugetara-2019

Potrivit ministrului veniturile bugetare se ajusteaza in minus cu 21,5 miliarde lei, comparativ cu legea initiala.

Ministrul a mai spus: „Cand cheltuielile sunt in lege, e foarte greu sa le modifici, partea de venituri este cea pe care o estimezi. Daca o supraestimezi, se intampla ca anul trecut. Bugetul de anul acesta este conservator si tine cont de structura economiei.”

Potrivit oficialului MFP, deficitul în creştere cu 0,2 puncte procentuale din PIB faţă de ţinta stabilită prin ultima rectificare bugetară de 4,4% din PIB, a fost generat de încasări mai mici cu 1,3 miliarde de lei din dividende suplimentare de la companiile naţionale, plata a 0,91 miliarde de lei pentru stingerea obligaţiilor financiare rezultate din hotărârea arbitrală nr ARB/05/20 respectiv plata unor despăgubiri către Viorel şi Ioan Micula şi cheltuieli suplimentare de capital şi de funcţionare la unităţile administrativ-teritoriale de 1,3 miliarde de lei în luna decembrie.

El a menţionat că sunt unele companii la care dividende apar pe hârtie, dar când se încearcă o colectare a lor apar ca fiind altceva. Ulterior ministrul a menţionat compania Hidroelectrica. Florin Cîţu a arătat, în context, că trebuie efectuat un control la toate companiile de stat.

„Prin Parlament, legea a trecut cu venituri de 33,5% din PIB şi cheltuieli de 36,3%. La final, execuţia bugetară a fost în linie cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în România cu veniturile, 30,9% din PIB, deci nu a fost nicio surpriză acolo, dar s-au păstrat cheltuielile. Deci ceea ce vă spuneam şi v-am spus din primul moment de când am preluat acest mandat, că veniturile au fost supraestimate în buget în 2019 tocmai pentru a diminua artificial deficitul bugetar la începutul anului. De la începutul anului se ştia, şi am şi prezentat documente interne care arătau că deficitul bugetar o să fie în jur de 4%, peste 4% în timpul acestui an”, a afirmat Florin Cîţu.

Conform ministrului Finanţelor, iniţial au fost estimate venituri fiscale mai mari, dar au apărut probleme pe fonduri UE şi pe venituri fiscale. Pe partea de cheltuieli, s-au înregistrat creşteri la cele de personal, asistenţă socială, bunuri şi servicii, dar au scăzut cele de investiţii.

„În timpul anului au fost luaţi banii de la investiţii. La buget nu s-au făcut economii. S-au dus către cheltuieli cu salarii şi asistenţă socială”, a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

El a menţionat că bugetul pe anul acesta este construit pe un model conservator care ţine cont de structura economiei.

„V-am arătat că în timpul anului banii au fost luaţi de la investiţii şi duşi către cheltuielile de salarii şi asistenţă socială. În noiembrie am inversat acest trend. În noiembrie am plătit facturile şi am cheltuit banii pentru investiţii şi vedeţi clar că în noiembrie s-au cheltuit banii pentru investiţii, 6,4 miliarde de lei şi 10,4 miliarde de lei (în decembrie n.r.)”, a spus Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a menţionat că nu se poate cere conformare voluntară atâta timp cât instituţia nu plăteşte facturile.