Circa 80% dintre aceste investigaţii privesc posibile înţelegeri anticoncurenţiale (orizontale sau verticale).
Raportul mai arată că anul trecut au fost finalizate 18 investigaţii, reprezentând un record al ultimilor şapte ani.
Consiliul Concurenţei a organizat, marţi, împreună cu Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, conferinţa “Concurenţa: soluţii inovative în cadrul de reglementare” şi a lansat, cu această ocazie, Raportul final de activitate al autorităţii de concurenţă pentru anul 2024.
“Din perspectiva legislaţiei de concurenţă vizată de investigaţiile iniţiate în anul 2024, jumătate dintre acestea privesc posibila încălcare a legislaţiei naţionale din domeniul concurenţei, iar cealaltă jumătate au în vedere atât posibila încălcare a normelor naţionale, cât şi a celei comunitare în domeniu. Dintre pieţele importante vizate de noile investigaţii, menţionăm: tehnologia informaţiei şi comunicaţii, comercializarea de piese şi accesorii pentru autovehicule, servicii de operare portuară de GPL, servicii de execuţie de lucrări de construcţii, servicii de proiectare şi execuţie de lucrări de construcţii de locuinţe”, se scrie în raport.
Cele mai multe dintre cele 18 investigaţii finalizate au vizat înţelegeri anticoncurenţiale (orizontale sau verticale), având o pondere de 61% în totalul investigaţiilor încheiate. Jumătate dintre investigaţiile finalizate au presupus încălcări ale legislaţiei naţionale din domeniul concurenţei, cealaltă jumătate a vizat încălcări ale normelor naţionale şi comunitare în domeniu. Cele mai importante pieţe analizate în cadrul acestor investigaţii au fost: producţia şi comercializarea cimentului, comercializarea anumitor medicamente, furnizare de carte, serviciile de transport rutier de marfă execuţia de lucrări de modernizare a străzilor şi anumite echipamente periferice şi consumabile.
Documentul relevă că amenzile aplicate în domeniul antitrust, cumulând 99% din totalul amenzilor impuse de Consiliul Concurenţei în anul 2024, au însumat peste 364,91 milioane de lei (73,35 milioane de euro). Cele mai mari ponderi ale acestor amenzi fost înregistrate pentru înţelegerile anticoncurenţiale orizontale şi pentru abuzuri de poziţie dominantă. Cuantumul sancţiunilor aplicate în domeniul antitrust în anul 2024 este de circa patru ori mai mare decât bugetul total al instituţiei.
Anul trecut, instituţia a iniţiat o anchetă sectorială pe piaţa producţiei de programe de televiziune, piaţa serviciilor de retransmisie a canalelor de televiziune şi piaţa publicităţii de televiziune şi au fost finalizate două anchete sectoriale vizând serviciile bancare de retail, respectiv sectorul gazelor naturale din România în contextul liberalizării activităţii de furnizare a gazelor naturale către clienţii casnici.
“Au fost iniţiate 13 studii şi s-au finalizat patru studii privind serviciile medicale furnizate în regim de telemedicină, grupurile de interes economic (GIE/GEIE), avantajele competitive ale economiei circulare în sectorul construcţiilor şi impactul acesteia în atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene şi analiza ex-post a impactului implementării schemei de ajutor de minimis “Start-up Nation”.
În intervalul de timp menţionat, Consiliul Concurenţei a autorizat 104 de operaţiuni de concentrare economică, reprezentând un record al ultimilor 21 de ani. Dintre acestea, una a presupus acceptarea de angajamente (preluarea Profi de către Mega Image). De asemenea, au fost finalizate, prin decizie, 159 examinări de investiţii străine directe, comparativ cu 105, în anul 2023.
În domeniul concurenţei neloiale, Consiliul Concurenţei a analizat 66 de sesizări privind posibile fapte de concurenţă neloială, dintre acestea, fiind finalizate 50. Conform raportului, un element de noutate este faptul că două dintre cercetările aprofundate, iniţiate în anul 2024, au privit fapte de concurenţă neloială de tipul exploatării poziţiei superioare de negociere, fiind vizate piaţa serviciilor de reparaţii a autovehiculelor acoperite de o asigurare RCA şi comercializarea oxigenului medicinal lichefiat. În cazul celor două cercetări aprofundate finalizate pe parcursul anului 2024, s-a constatat săvârşirea de fapte de natura concurenţei neloiale, fiind aplicate sancţiuni în valoare totală de 129.300 lei.
În ceea ce priveşte aplicarea prevederilor privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, în anul 2024, Consiliul Concurenţei a desfăşurat o primă cercetare aprofundată privind posibile practici comerciale neloiale, finalizată prin medierea conflictului comercial dintre părţile implicate.
Ponderea hotărârilor favorabile autorităţii române de concurenţă în total hotărâri pronunţate, în recurs, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a atins nivelul de 94%, în creştere cu 5 p.p. faţă de anul 2023.
În domeniul ajutorului de stat, au fost prenotificate nouă măsuri de ajutor de stat (din care una finanţată prin PNRR), au fost notificate 11 măsuri de ajutor de stat (din care două finanţate prin PNRR), fiind avizate de către Consiliul Concurenţei ajutoare în valoare de 81,6 miliarde de lei (dintre care aproape 3 miliarde fonduri PNRR). Comisia Europeană a emis pentru România 11 decizii de autorizare favorabilă, o decizie de non-ajutor şi o decizie de recuperare a unui ajutor de stat. Dintre ajutoarele autorizate amintim: programul IMM PLUS, restructurarea TAROM, sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili avansaţi, închiderea minelor de huilă necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului SA şi investiţia Nokian în România.
În anul 2024, Guvernul, Parlamentul şi instituţiile de resort au transmis autorităţii de concurenţă, în vederea avizării/comunicării unui punct de vedere, un număr de 212 de proiecte de acte normative sau forme refăcute ale proiectelor de acte normative, dintre care 149 de proiecte la nivelul Guvernului şi 63 proiecte elaborate la nivelul Parlamentului. Principalele domenii de interes care au făcut obiectul analizei Consiliului Concurenţei au fost: asigurările auto obligatorii (RCA), sectorul agricol, piaţa bunurilor alimentare, materiale de construcţii, domeniul energiei şi gazelor naturale, sectorul lemnului, domeniul cinematografiei.
Potrivit sursei citate, anul trecut, Consiliul Concurenţei a finalizat cele mai multe cazuri privind posibila încălcare a TFUE dintre toate autorităţile de concurenţă membre ECN4. În contextul acţiunilor de asistenţă reciprocă desfăşurate în cadrul acestei reţele, Consiliul Concurenţei a primit sprijinul autorităţii de concurenţă din Olanda, care a desfăşurat inspecţii în numele şi la solicitarea autorităţii române de concurenţă, în cadrul unei investigaţii privind posibile înţelegeri în domeniul antitrust.
În ceea ce priveşte activitatea de reprezentare, autoritatea de concurenţă a contribuit la lucrările grupurilor de lucru ECN în sectoarele economice cheie, cum ar fi piaţa farmaceutică, sectorul agro-alimentar, IT&C şi sector energetic, precum şi ale grupurilor de lucru ECN pentru revizuirea legislaţiei relevante în domeniul antitrust şi concentrări economice.
În cadrul procesului de aderare a României la OCDE, demarat în 2022, Consiliul Concurenţei participă ca punct focal de contact cu OCDE. A treia etapă din procesul de aderare, derulată pe parcursul anului 2024, a constat în finalizarea procesului de evaluare derulat de către experţii Secretariatului OCDE, atât din perspectiva politicii de concurenţă, cât şi din cea a contribuţiei Consiliului Concurenţei la alte politici publice aflate în evaluare.
“Comitetul de concurenţă OCDE a apreciat că România se aliniază standardelor acestui organism şi a emis avizul său formal (formal opinion), al cincilea din cele 26 de avize formale necesare pentru 4 European Competition Network (Reţeaua Europeană de Concurenţă) reprezintă mecanismul de cooperare între autorităţile de concurenţă ale statelor membre ale UE şi Comisia Europeană în vederea aplicării unitare a prevederilor de concurenţă comunitare, constituind cadrul necesar elaborării documentelor de poziţie comune, schimbului de informaţii sau coordonării în materie de investigaţii deschise de Comisia Europeană sau de autorităţile naţionale de concurenţă din cadrul reţelei, în baza TFUE”, se arată în raport.
În plus, Consiliul Concurenţei a contribuit la procesul de evaluare OCDE pe aspecte unde alte instituţii publice sunt puncte focale.
Raportul menţionează că în domeniul cooperării bilaterale la nivel internaţional, este de subliniat asistenţa tehnică pentru Republica Moldova şi Ucraina. Referitor la colaborarea bilaterală cu Republica Moldova, menţionăm demararea în octombrie 2024, a proiectului de twinning “Strengthening the institutional capacities of the Competition Council to enforce the competition and State aid policy in line with the EU best practices”, în parteneriat cu autorităţile de concurenţă din Lituania şi Polonia.
În ceea ce priveşte colaborarea cu Ucraina, principalele acţiuni au fost întreprinse în cadrul proiectului UE de asistenţă tehnică “Competition and State aid rules and practices alignment with the EC acquis”, demarat în anul 2023.
În cursul anului trecut, Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF) a analizat 11 sesizări şi plângeri şi a finalizat o verificare din proprie iniţiativă, în urma cărora a adoptat 3 decizii şi a impus 25 de măsuri în sarcina anumitor întreprinderi. În plus, CNSDF a adoptat prima decizie de sancţionare pentru societatea GFR, pentru nerespectarea măsurilor impuse de organismul naţional de reglementare, impunând o amendă în valoare de 3.496.295 lei.
Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) a soluţionat o sesizare din oficiu şi a monitorizat măsurile impuse prin aceasta. De asemenea, CSDN a iniţiat din oficiu o analiză având ca obiect cerinţele minime pentru furnizarea serviciului de remorcare nave maritime în portul Constanţa, precum şi procedura pentru asigurarea respectării acestora. Totodată, în cursul anului 2024, CSDN a soluţionat două din cele trei sesizări depuse de către operatori portuari, având ca obiect o licitaţie organizată de CN Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa în portul Medgidia şi tarifele aplicate de un operator economic în portul Olteniţa.
Raportul de activitate al autorităţii de concurenţă pentru anul 2024 a fost făcut public pe site-ul Consiliului şi a fost transmis celorlalte instituţii spre informare.