Update articol:

Corina Popescu, Electrica: „OUG 114 nu a avut efecte asupra planurilor de investiții și asupra restructurării businessului”

Corina Popescu/ Sursa Facebook

Corina Popescu, director general Electrica, a spus, astăzi, că OUG 114/2018, privind implementarea unor măsuri fiscale, inclusiv pentru domeniul energiei, nu a avut efecte asupra planurilor de investiții și asupra restructurării businessului.

Domnia sa a declarat, la conferința de prezentare a rezultatelor financiare, publicate ieri: “Nu este o perioadă ușoară. Cadrul de reglementare s-a schimbat fundamental anul trecut. Cred că Electrica este un brand și merită să fie în topul companiilor din România.

Avem proiecte pentru restructurarea internă a companiei, atar pentru angajați – resursa cea mai importantă a companiei, cât și pentru optimizare. (…) În a doua jumătate a anului, vom ieși cu strategia pentru următorii cinci ani de zile. (…) Este  foarte greu să te repoziționezi, când ai o schimbare majoră de paradingmă“.

Ea a explicat că unele măsuri prevăzute în OUG 114 au fost ajustate prin cadrul de reglementare secundar. Doamna Popescu a precizat că taxa de 2% pe cifra de afaceri (prevăzută în OUG 114), la distribuție, este inclusă în noile tarife de distribuție, dar și că, la furnizare, aceasta se aplică doar pentru marja de furnizare, cost, care, de asemenea, este recunoscut pentru consumatorul final.

Corina Popescu a mai spus că, prin intermediul asociațiilor de profil, au fost transmise puncte de vedere ale industriei către autorități, pentru modificarea OUG 114. Ea a menționat câteva lucuri necesare a fi abordate în OUG 114: „Ne dorim să se recunoască costurile de achiziție a energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic, să se revizuiască rata de rentabilitate reglementată, pentru că investițiile pot fi un motor al acestui sector, să se facă analiza pe niveluri de consumatori și să fie protejați acei consumatori vulnerabili”.

Corina Popescu a menționat că restructurarea businessului nu se referă la concedieri, ci la metodele de stabilire a tarifelor de distribuție, la implementarea conceptelor de smart, digitizare.

Investitorii, în special cei străini, au cerut lămuriri companiei după adoptarea OUG 114.

Alexandra Borislavschi, director executiv al direcţiei de guvernanţă corporativă & M&A, a spus: “Mesajul nostru pentru investitori a fost de echilibru. I-am rugat să nu reacționeze emoțional, ci să așteptăm să vedem impactul. S-a văzut reacția lor inițială, pe bursă, în decembrie. Acțiunile au căzut, dar m-a bucurat că a avut loc și o revenire a acelei reacții. S-a văzut, pe parcurs, că ceea ce a apărut inițial, în cele din urmă, a reprezentat o măsură de echilibrare a pieței. Investitorii simt nevoia de predictibilitate. Trebuie să le explicăm celor din afară ce înseamnă de fapt fiecare lucru și să îl punem în context“.

Electrica (EL) a obținut, anul trecut, un profit net individual de 298 milioane RON, în creștere cu 15,4% față de nivelul anului 2017, în baza situațiilor financiare individuale auditate.

Consiliul de Administrație al Electrica  a avizat și va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, din data de 25 aprilie 2019, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 RON/acțiune din profitul individual al anului 2018. Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,5 milioane RON, reprezentând un procent de 87,4% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilit pe baza situațiilor financiare individuale auditate ale Electrica. pentru anul 2018. Randamentul dividendului propus este de 7%, luând în calcul prețul acțiunii Electrica S.A. la BVB din data de 4 martie 2019.

Electrica a obținut, în anul 2018, un profit net individual de 298 milioane lei, și propune un dividend cu randament de 7%