Update articol:
ACTUALIZARE

Guvernul a aprobat proiectele Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019 (vezi document prezentare buget)

*ACTUALIZARE ora  15.40 : Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

“Mă bucur să vă spun că astăzi Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019 şi, desigur, şi bugetul de asigurări sociale”, a spus Teodorovici. 

Vezi în documentul atașat prezentarea bugetului, făcută de Guvern>>> Prezentare_Buget_2019

Proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane.

“În primii trei ani de guvernare ai actualei majorităţi parlamentare, Produsul Intern Brut va creşte cu peste 33% şi, după cum am spus mai devreme, 1.022 miliarde lei. Este momentul în care practic România trece peste acest prag de 1.000 miliarde, lucru extrem de important şi care arată foarte clar că măsurile pe care economia din România le-a primit din partea actualei guvernări au primit şi efectul scontat”, a afirmat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ministrul a menţionat că deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, care poate fi menţinut printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

“Deficitul bugetar este, foarte important de menţionat acest lucru, la un nivel în acest an de 2,55%, un deficit stabilit în limitele Tratatului de la Maastrich, un deficit care poate fi ţinut la nivelul pe care noi, ca şi Guvern, din analiza de la Ministerul Finanţelor Publice şi pe care o propunem Parlamentului spre adoptare, poate fi menţinut dar este necesar, am spus şi în Guvern azi, un efort comun din partea nu doar a Ministerului Finanţelor Publice, ci a întregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel puţin pe patru zone, am spus eu, de reformă şi de a duce efectiv banii pe care bugetul îi alocă exact către zonele care sunt efectiv cu nevoi”, a explicat Eugen Teodorovici. 

…..
Dăncilă: Astăzi adoptăm proiectul de buget pe 2019; pilonii principali – sănătate, educaţie, investiţii

Guvernul va adopta în şedinţa de vineri bugetul de stat pe acest an, a anunţat, la începutul reuniunii, premierul Viorica Dăncilă.

“Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi în constituirea lui am avut în vedere susţinerea a trei piloni principali: sănătatea, educaţia şi investiţiile publice. De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relaţia cu partenerii NATO şi sumele necesare organizării acţiunilor Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, a declarat Dăncilă, potrivit Agerpres.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Fondurilor Europene are un buget “record” de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

“Pentru prima dată, valoarea PIB va depăşi suma de 1.000 miliarde de lei. Iată încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică”, a susţinut Viorica Dăncilă, care a afirmat că deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB.

“Asigurăm finanţarea majorării pensiilor şi a salariilor din sistemul public, plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuăm creşterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 la 1.265 lei şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 la 704 lei. Asigurăm majorarea salariului minim lunar garantat în plată în mod diferenţiat la 2.080 lei faţă de 1.900 lei anul trecut, la 2.350 lei pentru persoanele cu studii superioare şi minim un an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcţiilor”, a menţionat premierul.

Dăncilă a spus că sănătatea reprezintă o prioritate zero pentru Guvern, iar anul acesta finanţarea va fi cu 6,1 miliarde le mai mare decât sumele cheltuite anul trecut.

“Vom finaliza investiţiile pentru reabilitare, extindere şi dotare a unităţilor sanitare începute în anii trecuţi, cum ar fi: Spitalul de Pediatrie Timişoara, spitalele din Fălticeni, Neamţ, Hunedoara şi Bistriţa. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii are ca prioritate îmbunătăţirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul Naţional de Sănătate ‘Mama şi copilul’, prin care se vor achiziţiona 1.000 de incubatoare”, a explicat prim-ministrul.

Conform premierului, pentru educaţie s-a alocat cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde lei la 30,8 miliarde lei, banii mergând atât spre investiţii, cât şi pentru majorările salariale.

Ea a precizat că printre programele importante care vor fi derulate în perioada următoare se numără dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive, rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ două milioane de copii, majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL