Update articol:

Extinderea Schengen: Comisia solicită din nou Consiliului să permită României și Bulgariei să adere la Schengen

Comisia Europeană solicită din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” și să permită României și Bulgariei să adere la Schengen, potrivit unui raport al Comisiei despre starea spațiului Schengen.

Potrivit documentului, instituția europeană recunoaște pentru prima dată poluarea generată de camioanele și tirurile care așteaptă la punctele de trecere a frontierei:  “Eșecul ridicării controalelor la frontiere are un rol important negativ economic și consecințe asupra mediului nu numai pentru cetățenii bulgari și români, ci și pentru Întreaga UE. Timpii mari de așteptare la granițe duc la cozi lungi de vehicule și camioane, determinând creșterea costurilor, reducerea competitivității întreprinderilor, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și scăderea veniturilor pentru sectorul turismului. Incertitudinile legate de întârzierile la frontieră și
sarcinile administrative pot descuraja investițiile străine și pot submina coeziunea economică și socială dintre statele membre. Există chiar și un cost de mediu, cu estimări care sugerează că 46.000 de tone de CO2 sunt emise pe an din cauza neridicării controale la frontieră”.

România şi Bulgaria au acţionat permanent ca principali participanţi la dezvoltarea dispoziţiilor acquis-ului Schengen. Este timpul ca UE să îşi îndeplinească angajamentul de a le acorda statutul de membru cu drepturi depline în Spaţiul Schengen şi de a consolida suplimentar unitatea europeană în acest fel, menţionează Comisia Europeană.

În urmă cu 12 ani, Comisia a confirmat că Bulgaria şi România sunt pregătite să devină parte deplină a spaţiului fără controale la frontieră.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out