Update articol:

Fost ambasador al SUA: China va fi „foarte atentă” în legătură cu guvernul taliban din Afganistan

afganistan

China va călca cu prudență în Afganistan și obiectivul său principal va fi să lucreze cu talibanii la securitatea frontierelor, a declarat vineri un fost ambasador al SUA la Beijing.

A doua cea mai mare economie a lumii este una dintre puținele țări care au stabilit relații de prietenie cu talibanii chiar înainte ca grupul militant să preia Afganistanul, luna trecută.

„Mă aștept ca China să fie foarte atentă”, a declarat Max Baucus, care a fost ambasadorul SUA în China între februarie 2014 și ianuarie 2017, sub fostul președinte Barack Obama. “Nu vor încerca să preia țara așa cum au făcut alte țări, inclusiv SUA”, a spus el, adăugând că China este îngrijorată de potențialele atacuri teroriste din interiorul granițelor sale sau asupra obiectivelor chineze din regiune, efectuate din Afganistan.

„Preocuparea lor majoră este Turkestanul de Est. Vor colabora cu talibanii pentru a se asigura că există foarte puțin terorism din Afganistan “, a spus Baucus, referindu-se la grupul extremist uigur numit Mișcarea Islamică din Turkestanul de Est.

Fostul ambasador a adăugat că evoluțiile din Afganistan vor testa Statele Unite, pe măsură ce influența politică și militară globală va scădea după retragere, lăsând loc altor ţări precum China să umple golul.

“Acest lucru va testa Statele Unite”, a spus Baucus, adăugând: “Nu avem încă o politică puternic definită pentru China, iar acum această retragere va complica dezvoltarea politicii strategice față de China”.

Resursele naturale ale Afganistanului

Mohammad Shafiq Hamdam, care anterior a fost consilier adjunct de securitate al fostului președinte Ashraf Ghani, a spus că interesul Chinei este pur economic și politic, adăugând că talibanii și guvernul chinez au foarte puține lucruri în comun în afară de „provocarea prezenței SUA în regiune (și) provocarea aliaților NATO”.

China este interesată de resursele minerale neexploatate în valoare de miliarde de dolari din Afganistan, care pot ajuta Beijingul să-și sporească influența globală, potrivit lui Hamdam, care a fost anterior consilier senior al NATO în Afganistan.

El a explicat că China se poate poziționa ca o sursă alternativă pentru talibani, deoarece Afganistanul are nevoie disperată de asistență economică.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat săptămâna trecută că Beijingul va furniza cereale, provizii de iarnă, vaccinuri și medicamente în valoare de 31 milioane dolari Afganistanului.

După ce talibanii au preluat puterea, majoritatea activelor țării în străinătate au fost înghețate și ajutorul extern vital a fost blocat. Deși nevoia uriașă de investiții în infrastructură a făcut din Afganistan, teoretic, un teren primordial pentru expansiunea Chinei, experții nu sunt convinși că Beijingul va intra imediat în țara devastată de război.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)