Update articol:

Goldring: Prețul acțiunii Newmont, companie specializată pe exploatarea zăcamintelor aurifere, s-a dublat de la minimele din martie 2020

https://pixabay.com https://pixabay.com
de Dan Turmacu, CFTe, Senior Analist Tehnic, Piețe Financiare Goldring

Șocul cauzat de pandemia COVID-19 asupra economiei mondiale a impulsionat investitorii spre o diversificare a portofoliilor pentru reducerea riscurilor volatilității crescute din piețe. Metalele prețioase sunt considerate ca fiind un “safe haven” în astfel de momente, iar aurul reprezintă unul dintre instrumentele cele mai populare. Astfel creșterea cererii pentru acest produs a generat un trend ascendent atât pentru prețul aurului, cât și pentru cotațiile acțiunilor companiilor miniere. Newmont Corporation este cea mai mare companie minieră specializată pe exploatrea zăcamintelor aurifere. Fondată în 1921 și cu sediul în Greenwood Vilage, Colorado, deține mine de aur în America de Nord, America de Sud și Australia. Pe lângă aur, compania se ocupă și de extragerea de cupru, argint, zinc și  plumb.

Care este situația aurului în prezent? Pe 21.05.20, aurul se tranzacționa la ~1740 $/uncie, atingând maxime ale ultimilor 7 ani, iar analiștii de la Goldman Sachs și Bank of America previzionează o continuare a acestui trend atât timp cât incertitudinea cauzată de criza COVID-19 continuă. Cotațiile aurului sunt acum la peste 18% față de minimele din martie 2020 când prețul a fost de 1470Ș/uncie.

Newmont a raportat rezultatele financiare pe T1 din 2020, peste așteptările analiștilor. Astfel,  profitul net pe acțiune a fost de 0,43$, peste cel așteptat de 0,40$ și în creștere cu 21% față de aceeași perioadă al anului trecut.  Compania a distribuit un dividend brut pe acțiune în valoare de 0,25$ în primul trimestru T1 din 2020 cu peste 79% față de dividendul distribuit în ultimul trimestru al anului trecut, în valoare de 0,14$, reprezentând un randament al dividendelor de aproximativ 1,5%. Prețul acțiunii Newmont s-a dublat (+ 105%) de la minimele din martie 2020 , atingând  68,7 $/acțiune.

Analiză cu perspectivă pe termen mediu 

 

Pozitie LONG
Stop loss 60$
Target price 70$
 

Graficul saptamanal al acțiunii Newmont Corporation (simbol bursier: NEM, listata pe bursa de actiuni NYSE) arata ca preturile actiunii se afla intr-o miscare ascendenta de la minimul din mar. 2020. Ele testeaza un nivel de rezistenta constituit din maximele din nov. 2011, de la circa 67$ (linia rosie).

Pretul actiunii Newmont a crescut cu circa 105% de la minimul din martie 2020 pana in prezent. Este cea mai mare companie de exploatare a aurului din lume. Evolutia pretului acestei actiuni este legata si de evolutia pozitiva a pretului aurului.

Preturile au gasit un suport la marginea inferioara a norului Ichimoku si au crescut de la mijlocul lui mar. 2020, iar ”Lagging Span” (linia violet) le-a urmat. Semnalul trimis a fost unul convingator, cum norul deplasat inainte este colorat in verde. Preturile se misca deasupra norului, ceea ce este un semnal ”bullish”. Totusi ele se afla destul de departe de norul Ichimoku, ceea ce indica o situatie de supra-cumparare.

ROC (linia violet) ce arata modificarea procentuala a preturilor este pozitiva. Linia indicatorului are o miscare ascendenta de la minimul din mar. 2020 si a trecut deasupra unui nivel supra-cumparat (nivelul 40.0). Daca linia ROC se va misca deasupra nivelului supra-cumparat, acest fapt indica o mentinere a presiunii la cumparare.

MACD (linia albastră) a generat ultimul semnal de cumparare in apr. 2020, deasupra nivelului zero, cum s-a intersectat si a trecut deasupra semnalul său (sageata verde). Linia indicatorului a avut o traiectorie ascendenta din oct. 2018 si a trecut deasupra unui nivel supra-cumparat (nivel 4.0), confirmand trendul preturilor. Daca linia MACD se va misca deasupra nivelului supra-cumparat, acest fapt indica o mentinere a presiunii la cumparare.

In general actiunea Newmont are un trend ascendent de la minimul din mar. 2020. O corectie a preturilor ar putea interveni cum indicatorii tehnici sunt supra-cumparati. Totusi investitorii ar putea privi orice corecție a preturilor acțiunii ca o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Analiză cu perspectiva pe termen scurt
 

PozitieLONG
Stop loss 60$
Target price 70$

Newmont a raportat rezultatele financiare pe T1 din 2020, peste asteptarile analistilor. Profitul net pe actiune a fost la nivelul de 0,43$ fata de estimarile de 0,40$ (o surpriza pozitiva de +0,03$), in crestere cu 21% fata de profitul net pe actiune pe T1 din 2019.  Compania distribuie un dividend brut pe actiune in valoare de 0,25$ aferent T1 din 2020, in crestere cu circa 79% fata de dividendul brut de 0,14$ aferent T4 din 2019, ceea ce inseamnă un randament al dividendelor de circa 1,5%.

Graficul zilnic al Newmont arata ca preturile actiunii se afla intr-un raliu de la minimul din mar. 2020. Ele se tranzactioneaza la maxime istorice, dar mica candela aflata deasupra fostului nivelul de rezistenta (linia rosie) indica o incertitudine a directiei preturilor. Cel mai probabil raliul va suferi o corectie. Preturile se tranzactionează deasupra mediilor mobile pe 50 si 200 zile, ceea ce este ”bullish”.

Preferinta investitorilor pentru actiunea Newmont este reflectata in raportul puterii relative RS in raport cu indicele S&P 500 (a se vedea panoul de jos). Linia RS (linia violet) are un trend ascendent din a doua parte a lunii feb. 2020, confirmand trendul preturilor. Daca preturile vor creste in continuare, atunci linia RS ar trebui sa-si continue trendul.

Directional Movement Index (DMI) a sustinut cresterea preturilor actiunii Newmont (a se vedea panoul din mijloc). Indicatorii directionali au trimis ultimul semnal de la inceputul lui apr. 2020 ce a aratat o directie ascendenta a pretului actiunii pe masura ce +DI (linia verde) s-a intersectat si a trecut deasupra –DI (linia rosie). Linia ADX (linia albastra) ne spune daca preturile actiunii se confrunta cu un trend puternic (peste nivelul de 25). Trendul este unul puternic desi linia ADX s-a aplatizat peste nivelul 25.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (27/05/2020)

Hotarari AGOA-AGEA 26.05.2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (26/05/2020)

Precizari privind completarea ordinii de zi a sedintelor AGA 12(15).06.2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (26/05/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGA 12.06.2020