Update articol:
1806 - prima îmbuteliere industrială la Borsec

În 215 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă minerală naturală

Borsec sărbătoreşte 215 ani de  tradiţie şi prestigiu, punctul temporal care marchează începutul îmbutelierii industriale a apei minerale naturale Borsec fiind anul 1806. În această perioadă, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă minerală naturală.

Potrivit oficialilor companiei, cifra de afaceri a crescut de la 87.000 de euro în 1806 (cifră calculată la cursul euro de astăzi), la peste 172 milioane de euro în 2021, iar investiţiile s-au majorat de la 87.000 de euro acum 215 ani, la peste 250 milioane de euro în perioada 1998-2021.

Numărul angajaţilor a crescut de la 16 în 1806 şi o fabrică, la peste 2200 de angajaţi, zece sucursale şi puncte de lucru, în prezent. Din 1806 şi până în 2021, s-au vândut peste 40 miliarde de litri de apă Borsec, de la 3 milioane în 1806, la peste 480 milioane de litri în 2021. Compania deţine peste 670 de maşini şi utilaje.

Borsec este lider pe piața apelor îmbuteliate, cu o cotă de piață în volum de 31,7%, și 35,7% în valoare, conform datelor furnizate de compania Market Vektor. Exportul de apă minerală naturală Borsec, deși este doar un export de imagine, nefiind un obiectiv major al companiei Romaqua Group, se realizează în 20 țări.

Faimoasă datorită proprietăţilor sale curative

Istoria începe mult mai în urmă în timp când apa Borsec a devenit faimoasă datorită proprietăţilor sale curative. Cunoaşterea izvoarelor Borsecului datează de pe vremea romanilor, care le-au descoperit după cucerirea Daciei. Încă din secolul al XVIII-lea Borsecul era renumit ca staţiune balneo-climaterică datorită calităţilor terapeutice ale apelor sale minerale, bolnavi din toate părţile Europei mergând la Borsec pentru tratament.

Anul 1803 se leagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, se vindecă miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme. Uimit și sedus de calitățile sale, acesta își propune să convingă o rudă a sa, consilier municipal la Viena, să toarne minunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi.

Consilierul se numea Anton Zimmethausen, care, în 1805, îşi muta reşedinţa la Borsec şi începea o amplă campanie de construcţii de drumuri şi a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar. O dată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria şi Polonia au sosit în Borsec experţi în fabricarea sticlei. Numele acestora s-au păstrat până astăzi prin urmaşii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel. Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult. Construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieţii sale.

Astfel, în 1806, Zimmethausen şi Eisner încep îmbutelierea industrială a apei Borsec.

Trei milioane de litri de apă minerală erau îmbuteliaţi şi transportaţi cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria şi Viena. Se spune că în acea vreme îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și a lega astfel și conținutul de dioxid de carbon al apei minerale. Borsec a devenit industrie şi a dat posibilitatea unui număr tot mai mare de oameni să beneficieze de gustul şi de calităţile curative ale apei sale minerale.

Încă de la începuturile sale industriale, Borsec a fost încununată cu titlul de „Regină a apelor minerale” de către Împăratul Franz Josef.  Mai aproape în timp, în anul 2004, la cea mai importantă competiţie de profil care are loc în Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai bună apă minerală din lume”.

Ideea de continuitate şi de permanenţă este subliniată şi de faptul că, în 215 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă minerală naturală.

Sunt foarte bucuroasă că pot avea în grijă acest brand minunat, această apă deosebită, că Borsec crește an de an atât în preferințele consumatorilor, dar și în cotă de piață, câștigând tot mai multe inimi. Raportat la anul 1806, în prezent se îmbuteliază cu aproape 16.000% mai mult”, a declarat Mihaela Drăghici, Director PR Romaqua Group.

Apa minerală naturală Borsec, descoperită de peste 2.000 de ani, reprezintă cu adevărat una dintre cele mai generoase şi valoroase bogăţii ale naturii. De-a lungul istoriei, Borsec a rămas una dintre cele mai bune ape minerale naturale din lume, atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi al proprietăţilor curative.

Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească. Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generică  “borviz” (apă minerală) şi “borviz szek” (scaunul apei minerale), denumire care se dă, în general, locului unde apa iese din pământ. Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul “viz” (apa), care se subînţelege, a rezultat cuvântul Borsec. După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici şi numele pârâului principal al depresiunii, denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populaţiei autohtone.

Romaqua Group, companie cu capital autohton privat, cu 23 de ani de activitate, are în portofoliu bran­duri de succes: Borsec (ape minerale na­turale), Stânceni (apă mi­ne­rală naturală), Aquatique (apă minerală na­tu­rală oli­gominerală), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher și Dorfer (bere).  Borsec este liderul detașat al pieţei de ape minerale naturale, iar Giusto Natura liderul pieţei de băuturi răcoritoare plate (still drinks). Romaqua Group are peste 2.200 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 172 milioane de euro.

Citeşte Istoria Borsec 215 Ani

Citeste Beneficiile apei Borsec

BVB | Știri BVB

Turbo Certificates on Natural Gas Future (RBNAGTL2) (04/12/2023)

Notificare Raiffeisen Bank International AG referitoare la certificatul RBNAGTL2

Sphera Franchise Group (SFG) (04/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB TLV TURBO LONG 11.5999995/1.7859/1.8290 (EBTLVTL4) (04/12/2023)

Reluare tranzactionare - ora 16:55 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (04/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27-29.11.2023