Update articol:

Încetinirea creşterii economice nu este suficientă pentru a reduce inflaţia (vicepreşedintele BCE)

bce

Banca Centrală Europeană va trebui să continue lupta contra inflaţiei deoarece încetinirea economiei în zona euro nu este suficientă pentru a reduce preţurile de consum, a afirmat luni Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Conform datelor publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1%. Este un nivel al inflaţiei de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

“Trebuie să consolidăm toate elementele care sprijină credibilitatea băncii centrale, evitând efectele secundare”, a aplicat oficialul la o conferinţă care are loc la Madrid.

“Încetinirea nu va reduce inflaţia de la sine. Politica monetară trebuie să contribuie la reducerea inflaţiei”, a adăugat Luis de Guindos, fost ministrul spaniol,de Finanţe.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, în contextul exploziei inflaţiei în zona euro. Economistul şef al BCE, Philip Lane, a afirmat recent că această majorare a fost una “adecvată”, şi a semnalat că viitoarele creşteri este posibil să fie la un nivel mai redus. În schimb, alţi oficiali BCE au declarat că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază.

Guindos a explicat că încă trebuie discutat în Consiliul guvernatorilor BCE modul sau momentul în care ar putea fi redus bilanţul sau unde ar trebui să se situeze rata neutra exactă – nivelul la care politica monetară nici nu prejudiciază, nici nu stimulează.

De asemenea, a avertizat oficialul BCE, perioada în care politica fiscală “vom face orice este necesar” s-a încheiat şi orice decizii ar trebui să fie ţintite şi selective.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022