Update articol:
ANALIZĂ PRIME TRANSACTION - Investitorii au primit de Crăciun nota de plată: OUG cu noi și foarte mari taxe:

Investitorii la BVB au pierdut într-o săptămâna tot ce au acumulat anul acesta

Decembrie 2018 va rămâne pentru investitori un reper, notează Prime Transaction, într-o analiză realizată de Simion Tihon.

Acesta a scris: “Ne vom raporta la ziua de 19 decembrie mult timp de acum înainte în contextul în care am reușit să atingem recorduri din perioada crizei. Dacă în urmă cu o lună spuneam că Moș Crăciun vine la BVB și aduce dividende, iată că acest cadou făcut de stat investitorilor, nu din mărinimie, ci din evidentă nevoie de resurse bănești, a fost doar o amăgire. Nevoile sunt mult mai mari și atunci, nu mai bine ia doar statul? Decât împartă profitul societăților listate și cu investitorii, nu mai bine pună taxe pe cifra de afaceri, pe active, etc. și astfel se ducă banii doar la stat? Nici nu mai contează rezultatele companiilor, nu mai are relevanță dacă o companie face sau nu profit, cât timp statul va lua o cotă parte din cifra de afaceri. Toată această mișcare a reușit să șteargă în trei zile tot ce au câștigat anul acesta investitorii.

Pe 14 decembrie, indicele BET avea o creștere de 10,59% față de începutul anului, iar BET-TR de 19,95%. Pe 28 decembrie, la mijlocul ședinței de tranzacționare, BET are față de începutul anului o scădere de peste 4,5%, iar BET-TR o creștere de 4,5%. Practic, am pierdut într-o săptămâna tot ce am acumulat anul acesta. Acum două săptămâni, cred că nici chiar cei mai pesimiști dintre investitori nu își puteau imagina un astfel de final de an. O OUG prin care se taxează aproape toate sectoarele într-o asemenea măsură, nu părea ceva real. Și în continuare pare că e de domeniul SF această OUG. “Binele” anunțat nu are cum să se întâmple astfel. În prima fază au plătit investitorii în acțiuni listate, apoi va plăti toată populația. Interesant este că în această Ordonanță nu am văzut absolut nimic care să afecteze sectorul FMCG. Indirect, vor fi și ei afectați, însă se pare că acest sector a “scăpat” de furia statului generată de imposibilitatea acoperirii cheltuielilor. Cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat în contextul în care o taxă suplimentară în FMCG ar fi fost foarte rapid vizibilă în prețurile din supermarket și asta ar fi reprezentat un prea mare cost politic.

Dezamăgirea poate aduce și oportunități: scăderea prețurilor acțiunilor listate a făcut ca în momentul de față să avem multiplicatori extrem de atractivi. Profitul pe acțiune ori capitalul propriu raportate la prețul acțiunii au ajuns într-o zona de mare atractivitate. Desigur, ar trebui să înțelegem că prețul acțiunilor are în componență efectul OUG, iar profiturile încă nu. Așadar, acești indicatori se vor modifica pe măsură ce noile taxe vor intră în vigoare. În general, în astfel de momente apar dezechilibre. Apar acele exagerări care duc prețurile acțiunilor într-o zonă de oportunitate, însă emoțiile de pe termen scurt reduc drastic vizibilitatea acestor oportunități. Așadar, ar trebui să stabilim în mod rațional până unde este o acțiune prea scumpă în condițiile acestei OUG și când redevine ea ieftină.  Odată identificat acest punct de inflexiune, chiar dacă pe termen scurt vom fi afectați de volatitate, cred că vor fi puține alternative investiționale în care raportul dintre risc și răsplată să fie atât de atractiv precum cel al investiției în acțiuni listate.  

În concluzie, rămânem cu un gust amar din 2018. Un an care timp de 11 luni și jumătate a fost unul bun, cu randamente de până la 20% ale indicilor bursieri și care în doar câteva zile au fost anulate. Deocamdată nu cred că a trecut valul de volatilitate. Așadar, până când vom putea estima impactul OUG (încă există discuții dacă taxa pe activele bancare este trimestrială sau anuală, iar în sectorul energetic așteptăm ca ANRE să vină cu decizii în privința implementării noilor taxe. OUG nu a apărut încă în Monitorul Oficial (n.n. la data publicării materialului)) sunt șanse bune să apară oportunități. Totodată ar trebui să avem în vedere că acțiunile sunt primele care reacționează, atât negativ, cât și pozitiv. Ca atare, alternativele investiționale precum piața imobiliară vor reacționa mai lent și va fi mai dificil de stabilit dacă reacțiile sunt sau nu exagerate. Așadar, piața de capital are șansa ca prin viteza de ajustare să-și arate scopul și chiar ar putea găsi un bun moment să sclipească în fața deținătorilor de capital prin prisma oportunităților de câștig“.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020