Update articol:

Irakul a oprit exportul de petrol prin conducta Kirkuk-Ceyhan după ce a câştigat un arbitraj împotriva Turciei

Sursa Pixabay

Irakul a oprit sâmbătă exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, după ce Bagdadul a câştigat un arbitraj împotriva Turciei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia a stopa transportul a 450.000 de barili pe zi (bpd) de petrol are legătură cu un caz din 2014, când Bagdadul a acuzat Turcia de încălcarea unui acord comun, permiţând Guvernului Regional din Kurdistan (KRG) să exporte petrol printr-un oleduct spre portul Ceyhan din Turcia.

Bagdadul consideră ilegale exporturile KRG via portul Ceyhan.

‘Irakul a fost informat oficial de către Curtea Internaţională de Arbitraj despre decizia finală joi şi aceasta a fost în favoarea Irakului’, a declarat un oficial de rang înalt din Ministerul Petrolului.

Turcia a informat Irakul că va respecta decizia de arbitraj, a indicat sursa.

‘O delegaţie din Ministerul Petrolului se va deplasa în curând în Turcia pentru a se întâlni cu oficiali din energie spre a conveni un nou mecanism de export al ţiţeiului din nordul Irakului în acord cu decizia de arbitraj’, a declarat un al doilea responsabil din minister.

Impactul asupra producţiei de petrol a KRG depinde puternic de durata închiderii Oleoductului Irakiano-Turc (ITP, Kirkuk-Ceyhan), au spus surse, potrivit cărora aceasta va cauza incertitudini semnificative pentru companiile petroliere care operează în Regiunea Kurdistanul Irakian.

Încetarea exporturilor prin oleoduct ar declanşa un colaps al economiei Regiunii, avertizau anul trecut, într-o scrisoare, reprezentanţi ai companiei HKN Energy, cu sediul în Dallas, care operează în regiune.

Turcia ar avea nevoie să aducă mai mult petrol din Iran şi Rusia pentru a compensa pierderea celui din nordul Irakului, se spunea în scrisoare.

Analiştii au avertizat că firmele străine s-ar putea retrage din regiune dacă mediul nu se va îmbunătăţi.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023