Update articol:

La ce ar trebui să ne așteptăm săptămâna viitoare ca și propuneri pe energie din partea Comisiei Europene (Răzvan Nicolescu)

Răzvan Nicolescu
Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu scrie, într-o postare pe Facebook, la ce ar trebui să ne așteptăm săptămâna viitoare ca și propuneri pe energie din partea Comisiei Europene.
El apreciază că vor fi trei mari părți:
“1. Eficientatizarea consumului. Comisia va propune un plan de eficientizare la electricitate. Consumatorii care isi reduc consumul ar putea fi remunerati. Acest punct este foarte important pentru Romania pentru ca a fost ignorat, aproape complet, in ultimul an. Mi se pare corect ca remunerarea sa se faca din fonduri comunitare pentru ca suntem intr-o piata unica;
2. Designul Pietei/Metoda pretului marginal. Aici ma astept la o schimbare menita sa opreasca inflatarea artificiala a preturilor. Ori metoda pretului marginal va fi inlocuita cu metoda pretului din oferta ori va exista un compromis intre diverse curente/interese si se vor impune niste limite superioare de pret pe fiecare tehnologie. Daca pretul marginal va fi mai mare decat limita impusa, diferenta va merge la stat. Daca se stabilesc astfel de limite pe tehnologii este mai bine pentru Romania ca ele sa fie stabilite la nivel european si nu national.
3. Schemele de sprijin. Comisia va propune modele de scheme de sprijin care vor deveni compatibile cu legislatia europeana. Nu este exclusa in acest moment nici ipoteza de a reglementata piata pe tot lantul pentru anumiti consumatori.
Reglementarea va fi pe tot lantul, nu doar pentru furnizori. In situatia in care se reintroduce reglementarea, legislatia actuala europeana care o interzice va fi suspendata.
De asemenea, institutiile europene sunt in alerta si monitorizeaza tranzactiile transfrontaliere pentru a identifica rapid orice incercare de manipulare de piata.
Romania trebuie sa fie activa/prezenta la Bruxelles in aceasta perioada. Se pregatesc lucruri care ne vor afecta masiv in anii urmatori.
Nu trebuie sa uitam ca provocarile cu care ne confruntam in energie reprezinta 70% context european si 30% context national. Din acest motiv coordonarea/corelarea cu Bruxelles este esentiala.”

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)