Update articol:

Lavrov: Rusia este gata să pună capăt legăturilor cu Uniunea Europeană; dacă vrei pace, atunci pregăteşte-te pentru război

Serghei Lavrov Sursa foto: russiancouncil.ru

* „Nu vrem să ne izolăm de restul lumii, dar trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dacă vrei pace, atunci pregăteşte-te pentru război ”, a adăugat Lavrov. 

Relația dintre Rusia și UE s-a tensionat săptămâna trecută, când șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a vizitat Moscova.

*Analiștii au declarat pentru CNBC că cele mai recente diferende dintre Moscova și Rusia ar putea exercita presiune asupra gazoductului Nord Stream 2.

 

Rusia este gata să taie legăturile cu Uniunea Europeană, a declarat vineri Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu publicat pe site-ul MAE rus. Comentariile marchează încă o escaladare a tensiunilor dintre cele două părți.

Când a fost întrebat dacă Rusia se îndreaptă spre o ruptură cu Uniunea Europeană, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a spus: „Plecăm de la faptul că suntem pregătiți (pentru asta), în cazul în care vom vedea din nou sancțiuni impuse în unele sectoare care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile sfere. Încă o dată, nu vrem să ne izolăm de restul lumii, dar trebuie să fim gata pentru acest lucru. Dacă vrei pace, pregătește-te de război”.

Nici ministerul rus al afacerilor externe și nici Comisia Europeană nu au fost imediat disponibile pentru comentarii la declaraţiile lui Lavrov.

Relația dintre Rusia și UE s-au tensionat săptămâna trecută, când șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și-a vizitat omologul la Moscova, fiind descrisă ca o vizită „umilitoare” de către analiști.

Borrell a exprimat opoziția UE față de arestarea lui Alexei Navalny, un critic acerb al președintelui rus Vladimir Putin. El a acuzat Rusia că a organizat „o conferință de presă agresivă ” în timpul călătoriei sale.

În observațiile făcute presei, Lavrov a spus că „UE nu este un partener de încredere, cel puțin în stadiul actual”. Borrell nu a reușit să contracareze acest comentariu, care a stârnit furia în rândul unor parlamentari europeni.

În plus, Borrell a aflat prin Twitter, în timpul întâlnirii cu Lavrov, că Rusia a expulzat trei diplomați ai UE pentru participarea la demonstrații în sprijinul lui Navalny.

“O conferință de presă organizată în mod agresiv și expulzarea a trei diplomați ai UE în timpul vizitei mele indică faptul că autoritățile ruse nu au vrut să profite de această ocazie pentru a purta un dialog mai constructiv cu UE”, a spus Borrell într-o postare pe blog la două zile după călătorie.

Drept urmare, el a sugerat că UE ar trebui să impună noi sancțiuni Rusiei – o decizie care trebuie aprobată de guvernele europene.

Nu ar fi prima dată când companiile și persoanele fizice rusești sunt sancționate de UE. Relația celor două părţi s-a deteriorat semnificativ de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar în cele din urmă legăturile lor sunt extrem de importante pentru ambele, având în vedere interesele lor economice, energetice și strategice comune.

Analiștii au declarat pentru CNBC că cele mai recente diferende dintre Moscova și Rusia ar putea exercita presiune asupra gazoductului Nord Stream 2.

Proiectul a fost aspru criticat, inclusiv de Statele Unite, care au impus sancțiuni companiilor care lucrează la conductă – o poziție neschimbată până acum de noul președinte american Joe Biden.

BVBStiri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

COMPA S. A. (CMP) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

CONPET SA (COTE) (25/02/2021)

Procedura recrutare Director General

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020

BRK WTI Turbo Short 63.5 (BKWTITS4) (25/02/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 25 si 26 Februarie 2021