Update articol:
Votul pentru alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor: PSD şi ALDE rămân cu majoritate în Parlament

Marcel Ciolacu – noul preşedinte al Camerei Deputaţilor

Marcel Ciolacu Foto Facebook

Marcel Ciolacu este noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Liviu Dragnea, obţinând 172 de voturi.   Se pare că deputaţii Pro România au votat cu Marcel Ciolacu.   

100 de voturi a obţinut Raluca Turcan, iar Kelemen Hunor – 20.     

Ciolacu este deputat, lider PSD Buzău şi fost vicepremier. Ciolacu a făcut parte din gruparea puciştilor care a cerut demisia lui Liviu Dragnea din PSD.

Votul a fost secret cu buletine şi s-a făcut prin apel nominal, iar decizia a fost luată cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi. Grupurile parlamentare au făcut propuneri pentru ocuparea postului de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

PNL, USR şi PMP au precizat că o susţin pe Raluca Turcan pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Propunerea PSD şi ALDE pentru şefia acestui for a fost Marcel Ciolacu. De asemenea, grupul UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor drept candidat pentru această funcţie.

Deputatul PSD Marcel Ciolacu a declarat, în plen, că democraţia înseamnă un mandat de patru ani, iar preşedintelui Franţei nu i-a cerut nimeni demisia că a obţinut la alegerile europarlamentare un scor de 23%. “Eu am crezut că astăzi este vorba de o prezentare a candidaţilor, mă pregătisem în acest sens. Între timp, lucrurile au fost altfel. Domnul Hunor (Kelemen Hunor, liderul UDMR – n.r.), aveţi perfectă dreptate: preşedintele Camerei nu este şeful deputaţilor. Democraţia are multe sensuri şi o să vă spun unul singur. În 2017, preşedintele Franţei a câştigat alegerile cu 66%, a format guvernul, este şi acum preşedintele Franţei. Duminică a obţinut un scor de 23%. M-am uitat şi eu în presa internaţională – nu a cerut nimeni demisia preşedintelui că nu mai are majoritate. Democraţia înseamnă un mandat, totuşi, de patru ani. Am făcut ca şi partid suficiente greşeli sau decizii care ne-au costat deoarece poporul întotdeauna are dreptate. Asta nu înseamnă că putem să ne jucăm cu cuvântul «democraţie», cu cuvântul «majoritate», sau să facem şi să răsturnăm lucrurile de fiecare dată când vrem noi”, a spus Ciolacu, în plenul Camerei Deputaţilor. 

El a adăugat că un guvern se răstoarnă democratic cu moţiune de cenzură care se depune în Parlament: “Nu există alt tip de democraţie în toată Europa, poate în Zambia este altfel. Eu mulţumesc grupului PSD că m-a nominalizat şi vreau să vă spun: eu în politică nu am avut niciodată duşmani, am avut prieteni, colaboratori, parteneri, dar niciodată duşmani. Am avut adversari politici şi o să am în continuare doar adversari şi nu duşmani”.

 

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, în plen, la prezentarea candidaturii sale pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, că şansele sale de a fi aleasă sunt mici, dar intrarea ei în cursă este un gest de responsabilitate şi un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziţie la guvernarea PSD şi ALDE, ca urmare a votului dat de români.

“Nu mă voi adresa unei majorităţi parlamentare care nu a înţeles nimic din votul pe care l-au dat românii în 26 mai. Românii şi-au cerut ţara înapoi, românii au condamnat înşelătoria uriaşă de încredere pe care un grup care a confiscat puterea şi în PSD şi în ALDE ne-a furnizat-o în ultimii 2 ani şi jumătate. Dragi cetăţeni ai României, votul a fost clar pentru atât de mulţi oameni din România care nu vor decât o Românie europeană, civilizată, decentă, dreaptă, în care legea să fie respectată, o România în care în Parlament să nu se profereze injurii, în care parlamentarii votaţi nu înjură nici de mamă, nici de Dumnezeu în plenul Camerei Deputaţilor doar pentru că nu puteţi altfel”, a spus Turcan.

Ea a adăugat că este o responsabilitate să candideze pentru această funcţie.

“Pentru PNL şi pentru partidele care susţin candidatura mea, la logica parlamentară pe care o avem, şansele sunt mici, însă este un gest de responsabilitate să candidezi la această funcţie, să dăm un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziţie la guvernarea PSD şi ALDE, ca urmare a votului dat de români. Aici nu vă vorbeşte un simplu om, vă vorbeşte reprezentantul multor oameni care au votat altceva în politica românească”, a mai afirmat Turcan.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la prezentarea candidaturii sale pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, că este nevoie de restabilirea echilibrului în Parlament şi acest lucru se poate face şi de către un reprezentant al UDMR, subliniind că preşedintele Camerei nu trebuie să fie şef peste ceilalţi deputaţi.

“Avem de rezolvat o situaţie şi vom restabili echilibrul în Parlament. Noi nu ne folosim de acest microfon pentru a arăta cât de deştepţi suntem, ci pentru a ne apropia de cetăţeni şi a găsi soluţii. În acesta perioadă, restabilirea echilibrului în Parlament se poate face şi de reprezentantul unei minorităţi naţionale, al UDMR. (…) Reprezentantul Camerei Deputaţilor nu trebuie să fie şef peste ceilalţi deputaţi. Eu cred că persoana mea şi experienţa în Parlament a demonstrat că pot să reprezint Camera Deputaţilor cu onoare”, a afirmat Kelemen Hunor în plen.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (25/05/2022)

Decizie favorabila a Curtii de Apel Bucuresti referitoare la One Peninsula

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/05/2022)

Promateris atrage o noua finantare cu fonduri nerambursabile norvegiene