Update articol:

Michal Szczurek, ING Bank România: Suntem supărați de modul cum a fost adoptată OUG 114/2018, a fost o surpriză totală

Michal Szczurek, director general ING Bank România, se declară “supărat” de modul cum a fost adoptată OUG 114/2018, care introduce o taxă pe activele financiare ale băncilor în funcție de ROBOR, spunând că a fost o ”surpriză totală”. Potrivit acestuia, Ordonanța va avea efecte negative asupra întregii economii.

Domnia sa a declarat, astăzi: ”Acest mod de a acționa deteriorează încrederea. Când introduci ceva, fără studiu de impact, fără să înțelegi implicațiile pe temen lung, nu este în regulă.

Nivelul taxei pe bănci este înafara oricărei comparații cu alte țări. Studiul BNR a arătat că nivelul este de trei ori mai mare decât profitabilitatea pe termen lung a sectorului bancar. Nu este rezonabilă”.

Michal Szczurek a precizat că un argument împrotriva taxei este că, în criză, băncile din România nu au fost ajutate de Guvern, ca în alte țări, așa că nu există un argument puternic pentru o taxare specială pe bănci.

Forma finală a OUG va fi schimbată și am aprecia să fie adusă la niveluri rezonabile”, a mai adăugat CEO-ul ING.

Acesta a precizat că banca va continua să investească aici și este concentrată pe creștere, dorind să mai angajeze 200 de oameni, anul acesta.

Michal Szczurek a mai declarat: ”Îngrijorarea este impactul asupra economiei. Nu este vorba doar despre bănci, ci și despre energie, pensii private, telecom. Modul cum a fost introdusă OUG 114 impactează aceste investițiile în aceste domenii și întreaga economie.

Unii economiști estimează creșterea economică în 2019 la 2% , ceea ce înseamnă o scădere de 5 puncte procentuale față de acum 2 ani. Îngrijorarea principală este economia și potențialul de scădere care va accelera”.