Update articol:

Nuclearelectrica și Consorțiul FALCON au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generație IV, ALFRED

Nuclearelectrica (SNN) și Consorțiul FALCON (Ansaldo Nucleare, ENEA și ICN) au semnat în data de 3 octombrie 2019 un Memorandum de Înțelegere (« MoU ») privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generație IV, ALFRED.

Scopul acestui MoU este de a stabili un cadru de colaborare între cele două părți în ceea ce privește lucrările pre-proiect și activitățile de cercetare și dezvoltare care urmează să fie implementate în vederea dezvoltării proiectului ALFRED.

SNN și Consorțiul FALCON au convenit asupra: schimbului de informații și date cu privire la tehnologia reactoarelor cu neutroni rapizi, folosind că agent de răcire plumbul topit, coordonării activităților de cercetare, contribuției în natură în funcție de expertiză și capabilitățile fiecărei părți, studiilor și analizelor realizate independent de fiecare parte cu scopul optimizării acestora, precum și planificării cadrului necesar pentru a pregăti activitățile demonstrative.

Cosmin Ghiță, Director General SNN, a declarat: «Într-un mediu internațional în care politicile și măsurile de mediu reconfigurează major industria energetică, iar soluția provine dintr-un mix bine gândit de surse cu emisii scăzute de CO2, dezvoltarea tehnologiilor nucleare în sensul îmbunătățirii constante a securității, a economicitatii și a flexibilității, a devenit o necesitate. La nivel global, sunt puține state care dezvoltă noi tehnologii nucleare, România fiind unul dintre acestea, iar proiectul ALFRED fiind considerat la nivel internațional o tehnologie promițătoare de ultima generație. Este un proiect complex, cu multe beneficii de tehnologie, securitate, economicitate pe care ne dorim să îl vedem în exploatare comercială în cât mai multe state după finalizarea proiectului. Cooperarea pentru dezvoltarea acestui proiect este esențială, iar acest MoU este o dovadă a responsabilității și implicării industriei nucleare românești, per total, în dezvoltarea programului nuclear și în oferirea unei soluții inovatoare la nivel internațional. În anul 2018, la nivel global, energia nucleară a furnizat 2563 TWh. Dacă în locul producției de 2563 TWh din nuclear, s-ar fi folosit un combustibil convențional, s-ar fi emis 2701 milioane tone de CO2. Este evident rolul energiei nucleare și al dezvoltărilor tehnologice». 

 « Proiectul ALFRED reprezintă contribuția României la dezvoltarea reactoarelor de Generație IV, un proiect inovator la nivel internațional și o necesitate pe termen lung pentru asigurarea contribuției energiei nucleare la un mix energetic curat și stabil. Proiectul ALFRED beneficiază de sprijinul Uniunii Europene prin European Sustainable Nuclear Energy Energy Industrial Inițiative (« ESNII »), iar la nivel național reprezintă un factor de creștere în inovare, asigurarea securității, dezvoltare tehnologică și are un impact economico-social important, în special pentru zona Munteniei de Sud. Energia nucleară este, o soluție certă în atingerea și menținerea țintelor de decarbonizare. Pentru RATEN ICN dezvoltarea noilor tehnologii nucleare, cele de Generație IV, este o prioritate imediată. Efortul este integrat în încercarea de a pune România pe lista foarte scurtă a statelor inovatoare și de a avea soluții pe termen lung și foarte lung”, a menţionat Constantin Paunoiu, Director RATEN ICN.

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014