Update articol:

O Comisie din Japonia recomandă deversarea în ocean a apei contaminate de la Fukushima

Sursa Pixabay

Un grup de experți, care sfătuiesc guvernul Japoniei cu privire la o metodă de eliminare a apei radioactive de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, a recomandat vineri eliberarea acesteia în ocean, o mișcare susceptibilă să alarmeze țările vecine, notează Reuters.

După ce a restrâns opțiunile la a elibera apa contaminată în Oceanul Pacific sau a lăsat-o să se evapore, Grupul de la ministerul industriei a optat pentru prima variantă. Pe baza practicilor trecute, este probabil ca guvernul să accepte recomandarea.

Acumularea apei contaminate la Fukushima a fost un punct de blocaj în curățarea zonei, care este probabil să dureze zeci de ani, mai ales că Olimpiada urmează să aibă loc la Tokyo în această vară, cu unele evenimente la mai puțin de 60 km din centrala distrusă.

Coreea de Sud a meținut interdicția asupra importurilor de fructe de mare din regiunea Fukushima din Japonia, impusă după dezastrul nuclear, și a chemat anul trecut un înalt oficial al ambasadei japoneze pentru a explica cum va fi tratată apa de la Fukushima.

Sportivii coreeni planifică să aducă propriile lor detectoare de radiații pentru a verifica alimentele,  la Jocurile Olimpice.

În 2018, Tokyo Electric și-a cerut scuze după ce a recunoscut că sistemele de filtrare nu au scos din apă toate materialele periculoase – iar zona rămâne fără loc pentru rezervoarele de depozitare. Dar intenționează să scoată toate particulele radioactive din apă, cu excepția tritiului, un izotop de hidrogen care este greu de separat și este considerat a fi relativ inofensiv.

„Comparativ cu evaporarea, eliberarea apei contaminate în ocean se poate face mai în siguranță”, a declarat comitetul, ivocând practica din lume, unde stațiile nucleare care operează în mod normal eliberează apă care conține tritiu în mare.

Recomandarea trebuie să fie confirmată de șeful grupului, profesorul universitar emerit Ichiro Yamamoto, din Nagoya, și transmisă guvernului la o dată ulterioară, care nu a fost stabilită.

Tokyo Electric a strâns aproape 1,2 milioane de tone de apă contaminată din conductele de răcire, de când instalația a fost blocată de cutremurul și tsunamiul din 2011. Apa este depozitată în rezervoare imense care aglomerează zona.

Centrala spune că va rămâne fără camere pentru a depozita apa până în 2022.

BVBStiri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (03/04/2020)

Comunicat reducere activitate

MedLife S.A. (M) (03/04/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017 - Februarie 2020

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (03/04/2020)

Hotarari AGA O din 03.04.2020

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/04/2020)

Notificare privind numarul si tipul de investitori