Update articol:
Potenţial succesor al preşedintelui BCE, Mario Draghi

Olli Rehn: “Rolul băncilor de a furniza finanţare a început să se erodeze în Europa şi în alte părţi ale lumii”

Foto Twitter Foto Twitter

Rolul băncilor de a furniza finanţare a început să se erodeze în Europa şi în alte părţi ale lumii, a afirmat, vineri, Olli Rehn, guvernatorul băncii din Finlanda, solicitând băncilor centrale noi instrumente pentru a întări stabilitatea financiară, transmite Reuters.

“În Europa, o parte crescândă a împrumuturilor este asigurată de fondurile de investiții, companiile de asigurări şi furnizorii de credite de consum”, a afirmat Rehn, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un discurs rostit la Helsinki.

Rehn, care este văzut ca un potenţial succesor al preşedintelui BCE, Mario Draghi, a respins ca “teologică” dezbaterea dacă stabilitatea financiară ar trebui să facă oficial parte din mandatul BCE şi a avertizat că UE este în pericol dacă nu sunt adoptate rapid noi politici pentru prevenirea crizelor financiare.

Oficialul BCE a explicat că trebuie monitorizate în Europa fondurile de investiţii care îşi asumă riscuri legate de creditare şi investesc în active mai puţin lichide, importanța produselor tradiționale de împrumut scăzând în unele țări, iar creditele de consum fiind comercializate în mod agresiv.

“Sistemele financiare se schimbă şi aceste schimbări aduc noi riscuri”, a avertizat Rehn.

În Finlanda, unde negocierile privind coaliţia de guvernare  continuă  după alegerile generale din 14 aprilie, Rehn a făcut lobby pentru introducerea unui plafon național în ceea ce priveşte  datoria și venitul solicitantului de credit pentru a limita acumularea datoriilor în gospodării.

“Mulți factori de decizie împărtășesc opinia finlandeză că seturile de instrumente macroprudențiale ar trebui să fie mai cuprinzătoare decât azi”, a spus Rehn.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/03/2021)

Reluare plata dividend 2019

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (02/03/2021)

Raport curent cf art. 234, alin. 1, litera i) din Reg. 5/2018

ELECTROARGES SA (ELGS) (02/03/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020 - versiune limba Engleza

Erste Group Bank AG (EBS) (02/03/2021)

Notificare - detineri < 4%