Update articol:

OMS anunță că monitorizează o nouă variantă de Covid, numită „mu”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, covid, varianta delta Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează o nouă variantă de coronavirus, numită „mu”, despre care agenția spune că are mutații care pot evita imunitatea oferită de o infecție sau vaccinare anterioară de Covid-19, scrie CNBC.

Varianta Mu – cunoscută de oamenii de știință și sub numele de B.1.621 – a fost adăugată pe lista OMS de variante „de interes” pe 30 august, a declarat organizația internațională de sănătate în raportul său săptămânal epidemiologic Covid publicat marți târziu.

Varianta conține mutații genetice care arată că imunitatea naturală, vaccinurile actuale sau tratamentele cu anticorpi monoclonali s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine precum împotriva virusului original, a spus OMS. Tulpina mu necesită studii suplimentare pentru a confirma dacă se va dovedi a fi mai contagioasă, mai mortală sau mai rezistentă la vaccinurile și tratamentele actuale.

Mu “are o constelație de mutații care indică potențiale proprietăți de evitare a imunității”, a scris OMS marți în raportul său.

„Datele preliminare prezentate Grupului de lucru pentru evoluția virusului arată o reducere a capacității de neutralizare a serurilor de convalescență și a vaccinului similară cu cea observată pentru varianta Beta, dar acest lucru trebuie confirmat prin studii suplimentare”, a adăugat aceaasta.

Agenția monitorizează patru variante „îngrijorătoare”, inclusiv delta, care a fost detectată pentru prima dată în India și este cea mai răspândită variantă care circulă în prezent în SUA; alfa, detectat pentru prima dată în Marea Britanie; beta, detectat pentru prima dată în Africa de Sud, și gamma, detectat pentru prima dată în Brazilia. O variantă îngrijorătoare este, în general, definită ca o tulpină mutantă, fie mai contagioasă, mai mortală, fie mai rezistentă la vaccinurile și tratamentele actuale.

De asemenea, OMS urmărește cu atenție alte patru variante de interes – inclusiv lambda, identificată pentru prima dată în Peru – care au provocat focare în mai multe țări și au modificări genetice care le-ar putea face mai periculoase decât alte tulpini.

Delta a fost o variantă de interes până când OMS a reclasificat-o la începutul lunii mai, după ce studiile preliminare au constatat că se poate răspândi mai ușor decât alte versiuni ale virusului. Această variantă a fost de atunci învinuită pentru o serie de focare mari din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite.

Noua variantă, mu, a fost identificată pentru prima dată în Columbia, dar de atunci a fost confirmată în cel puțin 39 de țări, potrivit OMS. Deși prevalența globală a variantei dintre cazurile secvențiate a scăzut și este în prezent sub 0,1%, prevalența sa în Columbia și Ecuador a crescut constant, a avertizat agenția.

OMS a declarat că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege caracteristicile clinice ale noii variante.

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2021)

Situatia inregistrarii la RC Bucuresti a hotararilor AGOA si AGEA din 10.09.2021

MECANICA FINA SA (MECE) (22/09/2021)

Completare Raport Anual 2020 - raport consolidat

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/09/2021)

Actualizarea componentei comitetelor consultative ale societatii

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (22/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (22/09/2021)

Completarea ordinii de zi a AGEA din 20/21.10.2021