Update articol:
ADVERTORIAL

Opțiuni de investiții la bursă pe piața globală de energie

xtb Sursa: https://greenliving.lovetoknow.com

Evoluțiile pieței de energie din ultima vreme, în special în Europa, au subliniat din nou rolul important al surselor regenerabile de energie pentru îmbunătățirea securității energetice, pe lângă efectul pozitiv asupra reducerii emisiilor de CO2.

Totuși, într-un mod paradoxal, tranziția către metode regenerabile de energie pare să fi fost îngreunată de mai mulți factori.

Războiul din Ucraina a dus la destabilizarea fluxurilor clasice de aprovizionare cu combustibili fosili.

Excluderea petrolului rusesc a pus presiune de creștere pe restul producătorilor, creând o oportunitate de obținere a unei cote mai mari de piață.

În plus, nevoia de investiții a reprezentat un obstacol în extinderea surselor regenerabile.

Conform unui studiu al JP Morgan, pe plan global sunt necesare investiții suplimentare de 1.300 miliarde USD, până în 2030, pentru a stimula toate tipurile de producție de energie.

Studiul respectiv se referă atât la modalitățile de producție clasice, cât și la cele regenerabile, precum și la dezvoltarea infrastructurii, pentru a evita o criză energetică.

Până în 2030, ritmul de creștere a cererii de energie este prognozat să depășească ritmul de creștere a ofertei cu aproximativ 20%, pe baza tendințelor actuale.

Această creștere este, în principal, impulsionată de economiile emergente și de eforturile lor de a se dezvolta și a îmbunătăți nivelul de trai al populației.

Sectorul energetic și fondurile tranzacționate la bursă (ETF-urile) din acest sector ar putea beneficia de o susținere puternică din partea fondurilor mari și a investitorilor instituționali.

Acest lucru se datorează faptului că mulți investitori, care anterior evitau combustibilii fosili sub presiunea activismului împotriva schimbărilor climatice, tind să își reconsidere poziția.

Creșterea în sectorul energetic atrage atenția unora dintre investitori, atunci când își planifică strategia pe termen mediu și lung. Spre exemplu, indicele S&P 500 Energy Sector Index a crescut cu 40% de la începutul anului 2022 și până în prezent.

Mixul dintre prețurile ridicate ale mărfurilor și relevanța geopolitică sporită îi obligă pe mulți investitori instituționali să-și regândească „aversiunea” față de investițiile în hidrocarburi.

Astfel, instrumente precum cele două cotații ale petrolul brut, Brent (OIL în platforma xStation5) și WTI (OIL.WTI în platforma xStation5) au devenit greu de ignorat.

Proiecțiile conturează, acum, o lume care s-ar putea confrunta cu o penurie de energie în anii următori, ceea ce sugerează o creștere a numărului celor care sunt dispuși să îi susțină pe producătorii de combustibili fosili, fie chiar și pe termen scurt.

Au existat temeri, în rândul investitorilor, că tranziția către surse de energie mai curate ar determina o cerere redusă pentru noi dezvoltări de petrol și gaze.

Totuși, după ce Rusia a invadat Ucraina, interesul pentru petrol și gaze a revenit puternic comparativ cu anii anteriori.

Pe scară largă, toate sursele actuale de energie vor fi privite drept „tranzitorii” către o sursă de energie mai sigură, mai curată și mai ieftină.

Până când această variantă va fi disponibilă, lumea va trebui să folosească toate sursele actuale de energie, fosile și regenerabile, și să accepte dezavantajele acestora.

Pe de altă parte, tehnologiile bazate pe hidrogen câștigă tot mai multă popularitate în piață.

Astfel, se estimează că cererea de hidrogen va crește de cinci ori până în 2050, în special pe fondul cererii pentru transportul rutier, maritim și aviatic.

În acest sens, ETF-urile ce oferă expunere asupra acestui sector ar putea fi de interes. L&G Hydrogen Economy UCITS ETF (HTWO.UK în platforma xStation5) investește în acțiuni ale companiilor din domeniul hidrogenlui. Dividendele oferite de acestea sunt reinvestite în fond (acumulate).

Fondul administrează active de 494 milioane Euro, plasându-se în apropierea pragului de 500 milioane USD. Dimensiunea fondului poate fi un indicator al profitabilității și eficienței cu care acesta este gestionat. ETF-ul are o vechime mai mare de 1 an și are „domiciliul” în Irlanda.

În plus, se prognozează că aprovizionarea cu hidrogen va trece de la aproape 100% hidrogen gri la 60% producție curată până în 2035, pe măsură ce costurile scad și decidenții politici susțin adoptarea tehnologiei bazate pe hidrogen.

Ar putea fi necesari trei factori de bază pentru a susține dezvoltarea economiei bazate pe hidrogen: infrastructura și lanțurile de aprovizionare, dezvoltarea tehnologiei și extinderea producției, dar și sprijinul guvernamental.

Se estimează că cererea pentru tehnologia pe bază de hidrogen va atinge vârful în acest deceniu.

Apoi, se așteaptă ca stagnarea cererii pentru transportul rutier și adoptarea, pe scară tot mai largă, a vehiculelor electrice să devină motorul principal al temperării ritmului de creștere.

Totuși, conform celor mai multe estimări, consumul global de energie va atinge un platou în următoarele decenii.

În pofida creșterii rapide a economiei globale și populației cu două miliarde de oameni, se prognozează că nevoia de energie va crește cu doar 14%.

Reducerea continuă a necesității energetice de stimulare a PIB-ului reprezintă un factor cheie, declanșat de o eficiență mai mare a utilizării finale în clădiri, transport și industrie.

Electrificarea economiei joacă un rol important, deoarece trecerea la soluții electrice tinde să vină cu o schimbare treptată a eficienței în multe segmente, cum ar fi încălzirea spațiului și mașinile de pasageri.

Se estimează că rolul energiei electrice în mixul de consum final va crește de la peste 20% în prezent la 40% până în 2050.

Dublarea corespunzătoare a consumului de energie electrică, combinată cu absorbția hidrogenului, va compensa consumul de combustibili fosili.

În acest sens, investiția într-un ETF care oferă expunere pe întregul sector de „energie curată” poate fi o alternativă pentru a obține un nivel mai bun de diversificare.

Astfel, iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IQQH.DE pe platforma xStation5) poate fi o opțiune. Fondul investește în acțiuni ale unor companii din sectoarele de Energie curată și Utilități. Dividendele din fond sunt distribuite investitorilor (semianual).

iShares Global Clean Energy ETF este un fond foarte mare, cu active gestionate în valoare de 4.793 de milioane de euro. ETF-ul are „o vârstă” mai mare de 5 ani și este „domiciliat” în Irlanda.

În timp ce incertitudinile geostrategice tind să accentueze provocările pentru piața energiei, atenția se îndreaptă tot mai mult asupra securității energetice, în special în Uniunea Europeană.

Această tendință declanșează un impuls politic fără precedent pentru accelerarea eficienței energetice și dezvoltarea surselor regenerabile.

Prin urmare, perspectivele pentru sursele regenerabile sunt optimiste, dar implementarea acestora ar putea fi mai anevoioasă decât se aștepta.

În plus, decuplarea de la utilizarea combustibililor fosili poate fi mai dificil de realizat decât se profila înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina.

Cheltuielile globale pentru consumul final de energie ar urma să crească la 9,5% din PIB anul acesta, de la o medie de 8,4% în intervalul 2015-2019, prin urmare există destul potențial în acest sector.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative