Update articol:

Pentru China, întoarcerea talibanilor prezintă un risc mai mare decât oportunitățile (analiză)

În timp ce urmărește scenele haotice care se desfășoară în capitala afgană Kabul, pentru China, întoarcerea talibanilor prezintă un risc mai mare decât oportunitățile, potrivit CNN.

De când președintele american Joe Biden a anunțat în aprilie retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, s-a vorbit mult despre modul în care China ar putea profita de acest moment pentru a umple vidul lăsat în urmă de SUA și pentru a-și extinde prezența și influența acolo.

Astfel de argumente s-au intensificat abia în urma întâlnirii de înalt nivel dintre liderii talibani și ministrul chinez de externe Wang Yi luna trecută, în care Wang a declarat că talibanii „vor juca un rol important în procesul de reconciliere pașnică și reconstrucție din Afganistan”.

Însă pentru China, un vecin al Afganistanului cu investiții substanțiale în regiune, provocările de securitate pe care le reprezintă revenirea bruscă a talibanilor sunt mult mai presante decât orice interese strategice.

“China nu tinde să perceapă Afganistanul prin prisma oportunităților; este vorba aproape în totalitate despre gestionarea amenințărilor”, a declarat Andrew Small, un membru al German Marshall Fund din Washington, într-un interviu acordat Consiliului European pentru Relații Externe.

Beijingul a fost mult timp precaut cu privire la prezența militară americană în Afganistan, care împarte o frontieră de 80 de kilometri cu regiunea de vest a Chinei Xinjiang, la capătul coridorului îngust Wakhan. Dar, în realitate, China a beneficiat și de stabilitatea relativă adusă de SUA în ultimele două decenii.

China este deosebit de îngrijorată de faptul că Afganistanul va deveni o bază pentru teroriștii și extremiștii care luptă pentru independență pentru regiunea în mare parte musulmană din Xinjiang – o problemă prioritară pe care Wang a ridicat-o cu liderii talibani în timpul întâlnirii lor de luna trecută. Ca răspuns, talibanii s-au angajat că „nu vor permite niciodată să se folosească teritoriul afgan pentru a se angaja în acte dăunătoare Chinei”.

Dar riscurile de securitate nu sunt legate de granițele Chinei. În ultimii ani, China a investit puternic în Asia Centrală prin intermediul programului său de comerț și infrastructură. Un efect secundar al ascensiunii talibanilor la putere asupra militanților islamiști ar putea amenința interesele economice și strategice chineze în regiunea mai largă.

“Deși Beijingul este pragmatic cu privire la forţele de putere din Afganistan, a fost întotdeauna inconfortabil cu agenda ideologică a talibanilor”, a spus Small, adăugând: “Guvernul chinez se teme de efectul inspirațional al succesului talibanilor în Afganistan pentru forţele militare din toată regiunea, inclusiv pentru talibanii pakistanezi.”

Această amenințare la adresa securității a fost subliniată luna trecută, când nouă muncitori chinezi au fost uciși într-un atentat sinucigaș din Pakistan – unul dintre cele mai letale atacuri asupra cetățenilor chinezi din străinătate din ultimii ani. Islamabad a declarat că atacul a fost efectuat de „talibanii pakistanezi din Afganistan”.

Neliniștea Beijingului cu potențial impact în Afganistan s-a reflectat în declarațiile Ministerului său de Externe, care a criticat în repetate rânduri SUA pentru că acționează „iresponsabil” în „retragerea sa pripită”.

Dar Beijingul a semnalat, de asemenea, că nu intenționează să trimită trupe în Afganistan pentru a umple vidul de putere lăsat de SUA, așa cum au sugerat unii analiști. Într-un articol de duminică, Global Times, care aparţine statului chinez, a citat experții spunând că o astfel de speculație este „total neîntemeiată”.

„Cel mai important lucru pe care China îl poate face este să evacueze cetățenii chinezi dacă apare o criză umanitară masivă sau să contribuie la reconstrucția și dezvoltarea postbelică, impulsionând proiecte în cadrul Inițiativei Belt and Road propusă de China (BRI), atunci când siguranța și stabilitatea sunt restabilite în țara devastată de război “, se spunea în articol.

Mass-media de stat chineză a pictat situația din Afganistan ca o „umilință” majoră pentru SUA și a folosit-o pentru a susține superioritatea așa-numitei politici a Chinei de „neimplicare” în afacerile interne ale altor țări – parte din principiile cheie ale politicii externe stabilite de fostul premier chinez Zhou Enlai în anii 1950.

“Schimbarea drastică a situației Afganistanului este, fără îndoială, o lovitură grea pentru SUA. Arată eșecul complet al intenției SUA de a remodela Afganistanul”, a declarat Global Times într-un editorial publicat duminică seara târziu. „Această înfrângere a SUA este o demonstrație mai clară a impotenței SUA decât războiul din Vietnam – SUA este într-adevăr ca un„ tigru de hârtie ”, se mai spune în articol

Beijingul este foarte conștient de costurile implicării în securitatea Afganistanului – mai multe analize recente ale mass-media de stat au denumit țara „cimitirul imperiilor”.

În loc să urmeze SUA, China va adopta probabil o abordare pragmatică față de Afganistan. Prin promovarea vizitei delegației talibane în China luna trecută, Beijingul transmite mesajul că este dispus să recunoască și să se ocupe de un guvern taliban, atâta timp cât se potrivește intereselor sale.

Luni, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că speră ca talibanii să își poată îndeplini promisiunile de a asigura „tranziția lină” și „de a reduce toate tipurile de acte teroriste și criminale”.

“Situația din Afganistan implică schimbări majore, respectăm voința și alegerea poporului afgan”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Hua Chunying într-o conferință de presă.

Încrederea Beijingului în relațiile cu talibanii se reflectă pe teren la Kabul. În timp ce SUA și aliații săi se luptă să evacueze ambasadele din Afganistan, China – împreună cu Rusia – par să rămână pe loc.

Într-o declarație de duminică, ambasada chineză la Kabul a declarat că a solicitat diferitelor părți din Afganistan să „protejeze siguranța cetățenilor chinezi, a instituțiilor chineze și a intereselor chineze”. Aceasta a spus că nu a primit niciun raport de vătămare sau de accidentare care implică cetățeni chinezi.

La conferința de presă de luni, Hua a confirmat că ambasada Chinei la Kabul este încă în funcțiune, adăugând că a evacuat în prealabil majoritatea cetățenilor chinezi din Afganistan.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021