Update articol:
ALEGERI PENTRU CONSILIUL BVB/ INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Radu Hanga: Principalul obiectiv – creșterea vizibilității BVB ca sursă de finanțare pentru creșterea companiilor locale

Radu Hanga
*Creșterea lichidității, o temă care va rămâne în topul priorităților noului Board

Creșterea vizibilității Bursei de Valori București ca sursă de finanțare pentru creșterea companiilor locale, atât în rândul antreprenorilor locali, cât și în rândul comunității de investitori, este principalul obiectiv al lui Radu Hanga, candidat la funcția de președinte al Bursei de Valori București, la alegerile programate pentru 20 noiembrie. Domnia sa a avut amabilitatea să ne acorde un interviu, în premieră, în calitatea de candidat la președinția BVB.

Radu Hanga este, din 2017, senior advisor al boardului Băncii Transilvania și administrator BVB și SIF Oltenia. ( Vezi CV-ul transmis BVB – RH). El este și președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

***

Ce obiective aveți dacă veți obține funcția de președinte BVB?

Radu Hanga: Principalul obiectiv îl constituie creșterea vizibilității Bursei de Valori București ca sursă de finanțare pentru creșterea companiilor locale, atât în rândul antreprenorilor locali cât și în rândul comunității de investitori pe care ne dorim să o dezvoltăm.

Acesta este un obiectiv pe termen lung pe care va fi important să ni-l asumăm ca echipă (Boardul și echipa executivă a Grupului BVB) pentru că atingerea lui ne va aduce câștiguri pe toate palierele, fie că vorbim de listarea de companii noi, de creșterea numărului de investitori sau de creșterea lichidității.

Pe ce susținere va bazați din partea acționarilor?

Radu Hanga: Mă bazez pe o susținere rezonabilă.

Oricum, indiferent de cine va ocupă fotoliul de Președinte al Bursei de Valori București, important este ca Board-ul să aibă o abordare constructivă și să reflecte cât mai bine structura pieței noastre de capital, să avem acolo reprezentat sistemul bancar, industria de brokeraj și industria fondurilor de investiții și de pensii.

Cel mai important lucru este să colaborăm la BVB și să facem echipa împreună.

Ce direcții principale de dezvoltare a afacerii vedeți?

Radu Hanga: Cred că este important ca piața noastră de capital să își îndeplinească în continuare cât mai bine funcția de a asigura finanțarea companiilor locale.

Pe lângă aceasta, înființarea CCP.RO Bucharest SA (Contrapartea Centrală) deschide o nouă direcție de dezvoltare pentru BVB, și aici mă refer, în primul rând, la reconstruirea pieței instrumentelor financiare derivate.

Prezența în structura acționariatului CCP.RO Bucharest SA a unor jucători mari din energie (OPCOM, ENEL România, TINMAR Energy) este încurajatoare, întrucât creează premisele dezvoltării unei noi piețe, cu volume foarte mari și care poate genera multe sinergii cu business-ul actual al BVB.

Cred că avem în față un viitor interesant din multe puncte de vedere, dar și cu multe lucruri de făcut.

Care considerați au fost reușitele și nereușitele actualului Consiliu BVB? Ce propuneți schimbăți, în următoarea echipă?

Radu Hanga: Vorbind despre reușite, aș enumeră trei pe care le văd că fiind cele mai importante:

–          Promovarea României la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell;

–          Listarea la bursă a unor noi companii, și aș menționa aici RCS&RDS (Digi), Medlife, Purcari, Sfera Franchise Group și Bittnet;

–          Înființarea CCP.RO Bucharest, cu oportunitățile de dezvoltare pe care le aduce pe segmentul instrumentelor derivate și pe piața de energie;

Ca nereușită principală, aș menționa faptul că nu am găsit încă soluția pentru creșterea lichidității, o temă care va rămâne în topul priorităților noului Board.

Cum veți adresa problema lichidității și a numărului în scădere de investitori activi?

Radu Hanga: Creșterea numărului de investitori activi este un subiect pe care îl putem aborda doar împreună cu industria de brokeraj, vom lucra mai strâns împreună, trebuie să avem în vedere faptul că clienții noștri sunt brokerii, doar prin intermediul lor putem ajunge la piața de retail.

Când vorbesc despre industria de brokeraj, mă gândesc atât la băncile care sunt active pe această piață, cât și la brokerii independenți, atât cei care sunt orientați către piața de retail, cât și cei care lucrează cu investitori instituționali.

De asemenea, ne uităm la evoluțiile în domeniul tehnologic pentru a ține pasul cu schimbările care vin. Revoluția digitală va schimba profund modul în care funcționează și industria noastră, nu doar cea bancară.

Considerați este o problemă împuținarea brokerilor de la BVB? Dacă da, cum o veți aborda?

Radu Hanga: Scăderea numărului de companii de brokeraj este o mare problemă, orice piață funcțională are nevoie de diversitate, de cât mai mulți jucători cu opinii cât mai variate. Piața trăiește din opinii contrare, pentru fiecare cumpărator trebuie să existe un vânzător și invers.

Pentru ca Bursa de Valori București să se dezvolte, avem nevoie de brokeri activi și profitabili, cred că aceasta este cea mai mare provocare pentru noi.

Nu pot să spun că am o soluție magică, am însă unele idei și am toată deschiderea pentru a caută soluții împreună cu jucătorii din piață printr-un dialog mai activ.

Ce așteptări aveți privind promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Radu Hanga: Criteriile pe care le avem de îndeplinit sunt mai stricte decât în cazul FTSE Russell, cred că va fi un proces de durată, iar principala provocare o va constitui creșterea lichidității, un subiect care va rămâne principala noastră temă de discuție în Board-ul BVB.

 Cum intenționați încurajați listările de companii private și de stat?

Radu Hanga: Avem în acest moment proiectul Made în România – un punct important de pornire, prin care susținem antreprenorii locali și îi aducem mai aproape de bursă. În plus, promovarea bursei ca instrument accesibil de finanțare prin crearea unui cadru care să ofere suportul necesar companiilor interesate ar fi un alt aspect ce necesită mai multă atenție. În același timp, ne dorim să colaborăm mai mult cu fondurile de private equity, pentru care bursa ar fi un mediu potrivit de exit.

Subiectul listarii companiilor de stat este unul important. În primul rând, cred că e important să nu punem semnul de egalitate între “listare” și “privatizare”. Listarea unui pachet minoritar într-o companie de stat înseamnă pe termen lung o companie mai performantă inclusiv pentru acționarul majoritar care rămâne statul român, înseamnă mai multă transparență și implicit o mai bună guvernanță, ceea ce vedem că se întâmplă la companiile de stat deja listate.

Sunt foarte multe de spus pe tema aceasta, mesajul pe care vrem să îl transmitem este că piața de capital constituie o instituție cheie pentru dezvoltarea economiei și a companiilor locale, fie că acestea sunt de stat sau private.

Cum veți aborda relația cu autoritățile? Aveți în vedere schimbări legislative necesare pe care doriți le discutați cu ASF sau Guvernul?

Radu Hanga: Îmbunătățiri ale cadrului legislativ pot fi aduse permanent, bineînțeles, aceasta e o tema importantă pe agenda noastră.

Printre lucrurile la care ne uităm deja în actualul Consiliu se numără de exemplu simplificarea procesului de raportare și impozitare a câștigului din tranzacțiile cu titluri de valoare, inclusiv acțiuni.

De asemenea, niște mici modificări în cadrul de reglementare al fondurilor de pensii pilon 2 ar putea avea efecte semnificative în creșterea lichidității Bursei de Valori București și ne-ar putea ajuta foarte mult în procesul de reclasificare de către MSCI, dar și în creșterea ponderii pe care acțiunile românești o vor avea în componența indicilor FTSE Russell.

Lucrurile acestea, și multe altele, le putem face doar printr-un dialog constructiv, o colaborare strânsă și o comunicare eficientă cu reglementatorul pieței de capital și cu mediul politic în general.

12 candidați pentru Consiliul Bursei, candidatul BERD nu a depus dosarul complet

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014