Update articol:

SIF Transilvania: Directoratul va efectua demersurile necesare pentru înregistrarea în Registrul Comerţului a domnului Constantin Frățilă ca membru al Consiliului de Supraveghere

Sursa SIF Transilvania

Directoratul SIF Transilvania va efectua demersurile necesare pentru înregistrarea în Registrul Comerţului a domnului Constantin Frățilă ca membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania, potrivit unui comunicat al SIF 3. 

Anunţul SIF 3 vine după ce Constantin Frățilă a obținut în instanță suspendarea deciziei ASF prin care i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania. 

Astăzi, SIF Transilvania informează că, urmare Adresei A.S.F. nr. 550/22.01.2020 prin care se arată:

„În considerarea hotărârii judecătorești nr. 7/17.01.2020 a Curții de Apel Constanța pronunțată în dosarul cu nr. 8031/2/2018, este indubitabil faptul că nu există niciun drept de opțiune în ceea ce privește aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești de către toate părțile implicate. Executarea hotărârii judecătorești se realizează prin sine însăși, nefiind condiționată de emiterea unor acte administrative subsecvente care să interpreteze sau să confirme valabilitatea acesteia, dincolo de exercițiul de autoritate al puterii judecătorești.

Pe cale de consecință, în sensul executării hotărârii judecătorești anterior menționate, Avizul A.S.F. nr. 422/26.07.2017 prin care s-a avizat modificarea componenței Consiliului de Supraveghere al S.I.F. Transilvania S.A. a devenit aplicabil în ceea ce privește deținerea de către domnul Constantin Frățilă a calității de membru al Consiliului de Supraveghere. Astfel, S.I.F. Transilvania S.A. are obligația de a efectua toate demersurile impuse de cadrul legal în vigoare pentru aplicarea prevederilor Avizului A.S.F. nr. 422/26.07.2017.”,

Directoratul societății va efectua demersurile necesare și suficiente pentru înregistrarea domnului Constantin Frățilă în Registrul Comerțului.

*Constantin Fratila: Decizia instanței este executorie, ceea ce înseamnă că voi reveni în Consiliul de Supraveghere SIF3

Constantin Frățilă a obținut, la Curtea de Apel Constanta suspendarea deciziei ASF prin care i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania, pe fondul unui dosar penal deschis pe numele acestuia.

Decizia Curtii constantene vine dupa ce, in 2018, Fratila a pierdut un proces cu acelasi obiect, la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit portalului instantelor.

La baza deciziei Curții de Apel Constanța s-ar putea să stea și faptul că între timp procurorii DIICOT Constanța au clasat dosarul deschis împotriva lui Frățilă și apropiaților acestuia, scrie newsonline.ro.

SIF 3 a transmis, recent: „S.I.F. Transilvania informează că dl. Constantin Frăţilă a depus la sediul societăţii un certificat de grefă emis de Curtea de Apel Constanţa prin care se atestă că prin Încheierea nr. 7/17.01.2020, pronunţată în dosarul nr. 8031/2/2018* s-a dispus „Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării deciziei nr. 1095/13.09.2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la retragerea aprobării calităţii de membru în consiliul de supraveghere a S.I.F. Transilvania S.A. acordată lui Constantin Frăţilă prin Avizul nr. 422/26.07.2017 până la soluţionarea definitivă a cererii privind anularea actului administrativ menţionat.Respinge cererea cu privire la suspendarea deciziei nr. 1212/10.10.2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară în soluţionarea plângerii prealabile formulate de reclamantul Constantin Frăţilă. Executorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Constanţa sub sancţiunea nulităţii.”

S.I.F. Transilvania nu a fost parte în dosarul menţionat anterior. Valorificarea Încheierii se va putea realiza prin intermediul Autorităţii de Supraveghere Financiară.”

In septembrie 2018, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras avizul lui Constantin Frățilă pentru funcția de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania, având în vedere că acesta era urmărit penal.

ASF a constatat, atunci, după ce a fost informată privind ancheta penală asupra lui Frățilă, că acesta nu mai îndeplinește criteriire reputaționale, prevăzute în Regulamentele ASF și în actul constitutiv al SIF3.

Atunci, SIF3 anunțase, anterior, despre dosarul penal al lui Constantin Frăţilă de la DIICOT, în care era acuzat de săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei de capital: „S.I.F. Transilvania informează că în comunicarea din data de 29.05.2018 a D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, emisă în Dosarul penal nr. 582D/P/2016, se arată că în acest dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Frăţilă Constantin (membru al Consiliului de Supraveghere al S.I.F. Transilvania), S.C. ADMINISTRATION STOCK FINANCIAL S.R.L. (la data faptelor AMYCRIS TRANS S.R.L.), Cociu Neculai, Cociu (fostă Frăţilă) Maria Alexandra, Cociu Daniel, Alexe Gabriela, S.C. CONSULTING & CONSTRUCTION S.A., Mârleneanu Marilena, Purnavel Adriana, Bobelea Ramona şi Simion Dragoş, precizându-se că persoanele mai sus menţionate au dobândit calitatea de suspecţi.   Dosarul penal nr. 582D/P/2016 s-a format urmare sesizării A.S.F. din iulie 2016 privind infracţiunea de manipulare a pieţei de capital prin efectuarea de tranzacţii simulate cu acţiuni emise de S.I.F. Transilvania, faptă ce intră sub incidenţa art. 244 alin. (5) lit. a) pct. 1 din Legea nr. 297/2004 (infracţiune preluată în art. 114 din Legea nr. 24/2017)”.

Constantin Frățilă ne-a confirmat că dosarul penal în care era cercetat a fost clasat și ne-a spus că decizia instanței este executorie, ceea ce înseamnă că va reveni în Consiliul de Supraveghere SIF3. El apreciază că raportul dat de SIF3 reprezintă „o tragere de timp și o noua încălcare a dispozițiilor instantelor de judecată.”

Ulterior retragerii avizului lui Frățilă, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, a fost cooptat membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania. Acesta nu a primit insa, pana acum avizul ASF si, dupa cum arata adresa ASF, Autoritatea considera ca locul in CS ii revine lui Constantin Fratila.

Anterior deciziei Curtii de Apel Constanta, in procesul lui Frățilă contra ASF, în şedinţa Consiliului de Supraveghere SIF Transilvania din 15.01.2020 s-au desemnat ca membri ai Directoratului, pentru un nou mandat cu o perioadă de 4 ani, începând cu data de 20.04.2020 până la data de 19.04.2024, domnii Mihai Fercală, Iulian Stan și Ștefan Szitas.

De-a lungul timpului, Constantin Frăţilă a avut numeroase conflicte cu Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, legate de conducerea SIF3, soldate inclusiv cu plângeri penale, de COMCM, dar şi privind controlul Scut Constanţa, societate delistată în 2015.

Constantin Frățilă a obținut în instanță suspendarea deciziei ASF prin care i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania (actualizare)

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) -sem. II 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - 28.01.2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (28/01/2022)

Decizia ASF nr. 81/28.01.2022