Update articol:

Reacții dure de la Bruxelles împotriva plasării Codruței Kovesi sub control judiciar (vezi reacții Comisia Europeană, Manfred Weber, Antonio Tajani)

Comisia Europeană a cerut vineri României să coopereze pentru desemnarea procurorului-şef european. Într-o declaraţie publică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Margaritis Schinas s-a referit explicit la activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din justiţie. “Aşa cum am mai spus, Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi a subliniat că România trebuie să readucă foarte urgent procesul de reformă pe calea cea bună. Asta înseamnă un progres, nu un regres şi abţinere de la orice paşi care anulează progresele realizate în ultimii ani”, a declarat Schinas.

În contextul în care fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care candidează la funcţia de procuror-şef european, este anchetată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie din Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, purtătorul de cuvânt a precizat: “Deşi nu comentăm procedurile naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape această ultimă evoluţie”.

“Este vital ca toţi candidaţii, promovaţi de o comisie independentă de selecţie, să fie trataţi corect pe parcursul acestui proces. De aceea, Comisia face apel la guvernul şi autorităţile române să respecte pe deplin principiul cooperării sincere, consfinţit în Tratat, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a procurorului-şef european. Toţi candidaţii trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecţie. Vă reamintim că Comisia a subliniat deja preocupările serioase privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în ultimul raport din MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n. red.), referitoare la independenţa judiciară a acestui organ”, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a luat notă şi de decizia procuraturii de a închide procedurile judiciare împotriva unor oficiali ai Comisiei, din lipsă de probe. “Daţi-mi voie să vă reamintesc că autorităţile române nu aveau de la început niciun fel de jurisdicţie în problemele respective”, a spus Schinas. 

Manfred Weber cere o dezbatere a Parlamentului European dacă nu se renunţă la procedurile împotriva Laurei Kovesi

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, vrea să ceară o dezbatere în următoarea sesiune plenară a Parlamentului European în cazul în care autorităţile din România nu renunţă la procedurile legale împotriva Laurei Codruţa Kovesi. “Dacă procedurile legale împotriva dnei Kovesi nu sunt revocate, vom solicita o dezbatere în următoarea sesiune plenară a PE”, atenţionează într-un mesaj pe Twitter politicianul german, care este şi candidatul popularilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene.

 

Manfred Weber face apel de asemenea la Partidul Socialiştilor Europeni (PES) şi ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) din PE să ia poziţie împotriva formaţiunilor aflate la guvernare în România şi care sunt membre ale acestor grupuri.

 

“Cerem totodată de urgenţă @PES_PSE şi @ALDE să ia poziţie împotriva partidelor-surori din guvernul român”, adaugă Weber în mesajul său.

Antonio Tajani, îngrijorat că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se declară îngrijorat de faptul că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar. Într-o postare pe contul său de Twitter vineri, el exprimă sprijinul Parlamentului European faţă de candidatul acestui for la postul de procuror-şef european.

”Voi ridica problema la şedinţa liderilor grupurilor din Parlamentul European, miercuri”, a anunţat Antonio Tajani în acelaşi mesaj.

Laura Codruţa Kovesi are şapte interdicţii în cadrul controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile

Procurorii de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au anunţat vineri că fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ea având şapte interdicţii, printre care obligaţia de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea procurorului de caz, să nu vorbească cu presa despre dosarul său şi să nu activeze ca procuror la Parchetul General.

“Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorului Kovesi Laura Codruţa, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă şi, de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, începând cu data de 28 martie 2019”, se arată într-un comunicat al SIIJ.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Kovesi trebuie să respecte mai multe obligaţii.

* Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată.

* Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei.

* Să se prezinte la DGPMB – Poliţia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată.

* Să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz.

* Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale.

* Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane şi martori.

* Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Vineri dimineaţa, Kovesi s-a prezentat la Secţia 18, unde a aflat zilele în care trebuie să se prezinte la Poliţie. Tot vineri, Laura Codruţa Kovesi a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o contestaţie împotriva măsurii controlului judiciar, dispusă împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. 

Laura Codruţa Kovesi a declarat vineri că este un procuror care a reuşit “să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România” şi a dovedit în activitatea sa profesională că a luptat eficient împotriva corupţiei. 

Întrebată de jurnalişti dacă se află într-o postură “umilitoare”, Kovesi a răspuns: “Sunt un procuror care timp de 24 de ani mi-am făcut treaba. Sunt un procuror care am dovedit că în activitatea mea profesională am luptat cu corupţia într-un mod eficient şi sunt un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România”.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (06/12/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 29 noiembrie - 3 decembrie 2021

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (06/12/2021)

Notificare cu privire la numarul si tipul de investitorilor

PREBET SA AIUD (PREB) (06/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021