Update articol:

Represiunea educației din China – mai dură decât se preconiza

china Yuanul chinez
  • De când guvernul central a lansat oficial așa-numita politică de „reducere dublă” luna trecută, autoritățile locale din mai multe provincii au ordonat companiilor private să suspende cursurile de îndrumare online și offline.

  • Represiunea este mai dură decât se preconiza, a spus Alan Wang, un analist la Harvest Fund Management, cu sediul în Beijing.

  • Interviurile CNBC din întreaga industrie a educației arată că noile reglementări au șocat părinții și au lăsat afacerile în dificultate, în timp ce milioane de angajați s-au pregătit pentru pierderea locurilor de muncă.

 

Represiunea bruscă a guvernului chinez împotriva companiilor de educație după şcoală (after-school) crește costurile pentru mulți părinți și aruncă milioane de locuri de muncă în incertitudine, scrie CNBC.

Într-o țară în care părinții vor o educație bună – iar notele bune joacă un rol supradimensionat în determinarea oportunităților de carieră – zeci de milioane de studenți din China fac cursuri de îndrumare după școală în fiecare an.

Dar vara aceasta va fi ultima pentru instituțiile de învățământ care vând legal astfel de programe de îndrumare.

De când guvernul central a lansat oficial așa-numita politică de reducere dublă luna trecută, autoritățile locale din mai multe provincii, precum Shanxi și Hunan, au ordonat companiilor private să suspende cursurile de îndrumare online și offline pentru copii de la grădiniță până la clasa a IX-a.

Scopul acestei decizii este de a ușura povara și anxietatea pentru părinții chinezi care doresc să le ofere copiilor o educație bună.

Liniile directoare se concentrează pe cei nouă ani de învățământ obligatoriu înainte de liceu – de la școala elementară până la gimnaziu – și solicită ca firmele de îndrumare academică să fie restructurate ca organizații non-profit.

Noua politică chineză interzice, de asemenea, acelor companii să ofere cursuri la sfârșit de săptămână, de sărbători, în vacanţele de vară și de iarnă – permițând în mod eficient îndrumarea doar în timpul săptămânii cu un număr limitat de ore.

Represiunea este „mult peste așteptări”, a spus Alan Wang, un analist care se ocupă de educație la Harvest Fund Management din Beijing.

Industria de profil se pregătea pentru unele reglementări, dar nu se aștepta la o restructurare care să includă interzicerea listărilor publice, ceea ce face ca sectorul să nu mai fie, practic, „investibil”, a spus el în mandarină, potrivit unei traduceri a CNBC.

Unii părinți vor plăti în continuare pentru cursurile de îndrumare pe care le pot găsi, dar la costuri mult mai mari, a adăugat el.

Interviurile CNBC din întreaga industrie a educației arată că noile reglementări au șocat părinții și au lăsat afacerile în dificultate, în timp ce milioane de angajați s-au pregătit pentru pierderea locurilor de muncă.

Dacă guvernul local din Beijing interzice instituțiile de îndrumare după școală, unii parinţi  spun că vor lua în considerare formarea de grupuri mai mici cu alți părinți pentru a angaja tutori privați pentru copiii lor. Asta înseamnă că tarifele orare vor crește.

Potrivit unui raport din 2020 al lui Oliver Wyman, dimensiunea pieței pentru îndrumarea post-școlară a Chinei de la grădiniță până la elevii de clasa a XII-a a ajuns la 800 de miliarde de yuani (123,7 miliarde de dolari) în 2019.

Analiştii preconizau  că piața va ajunge la 1 trilion de yuani până în 2025. Creșterea a fost accelerată și mai mult de pandemia Covid-19, în special pentru îndrumarea online.

Pe măsură ce firmele de educație se luptă să respecte noile politici, multe companii vor fi probabil obligate să închidă.

Industria serviciilor de educație oferă aproximativ 10 milioane de locuri de muncă în China, potrivit unui raport din ianuarie al Universității Normale din Beijing și TAL Education în 2021.

Centrele de tutorat axate pe subiecte academice ar trebui să pivoteze către o altă industrie cât mai curând posibil, a declarat Citic Securities, o bancă majoră de investiții din China, într-o notă trimisă clienților săi pe 23 iulie.

„Dubla reducere” este doar începutul și vor veni mai multe politici de sprijin pentru a reglementa învățământul obligatoriu de nouă ani, a spus Citic Securities. Analiștii au spus că riscurile pentru întreprinderile din învățământul liceal nu sunt mari în acest moment.

Un angajat senior din 17 Education & Technology Group – o companie de îndrumare post-școlară din China,  listată în SUA – a declarat pentru CNBC că firma intenționează să reducă la jumătate numărul de angajați.

Alți giganți din industria educațională se pregătesc pentru o reducere a forței de muncă cu 30% până la 70%, în funcție de modul în care autoritățile locale pun în aplicare regulamentul guvernului central și de cât de mult se bazează firma pe venituri din îndrumarea elevilor care sunt de la grădiniță până la clasa a IX-a.

Interzicerea îndrumării la sfârșit de săptămână și în vacanţele de vară sau de iarnă dăunează în special afacerilor, deoarece aceste clase reprezintă mai mult de 65% din orele de curs pentru majoritatea companiilor de îndrumare post-școlară administrate în mod privat. Interzicerea acestor cursuri înseamnă că majoritatea angajaților nu vor mai fi necesari.

În urma potențialelor disponibilizări, Chen Xiangdong, fondatorul și CEO al Gaotu, a declarat într-o scrisoare către angajați săptămâna trecută că „îi pare foarte rău că trebuie să luăm această decizie dificilă”, potrivit unui raport al companiei financiare chineze media Lei News.

Cu toate acestea, Wang, analistul de la Harvest Fund Management, a declarat că nu se așteaptă la pierderi semnificative de locuri de muncă, deoarece guvernul chinez probabil a luat deja în considerare problemele de ocupare a forței de muncă înainte de a lua decizia.

Acțiunile listate în SUA scad

Unele dintre cele mai mari companii chineze de îndrumare după școală – firmele cotate în SUA – Gaotu Techedu, New Oriental și TAL Education – erau în creştere înainte de represiunea din această vară.

Acești trei giganți de îndrumare au raportat o creștere de două cifre în ultimele rapoarte trimestriale privind veniturile.

În trimestrul care s-a încheiat pe 28 februarie, New Oriental a înregistrat o creștere de 29% de la an la an a veniturilor nete, până la 1,19 miliarde de dolari, înscrierile studenților la cursurile de pregătire și îndrumare a disciplinelor academice crescând cu 43%, până la aproape 2,3 milioane.

În aceeași perioadă, veniturile nete ale TAL au crescut cu 58,9% față de anul trecut, la 1,36 miliarde de dolari.

Gaotu a declarat că venitul net a crescut cu 49,5% față de anul anterior pentru trimestrul încheiat la 31 martie.

Acţiunile chineze de educație listate în SUA au scăzut după știrile despre represiunea guvernului și au pierdut mai mult de jumătate din valoarea lor în acea zi. New Oriental și TAL și-au amânat planurile de raportare a veniturilor programate pentru această săptămână.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative