Update articol:

Reuters: Noua politică a Rezervei Federale a SUA va ridica întrebări grele cu privire la rolul băncilor centrale

Noua politică a Rezervei Federale a SUA, privind o poziție mai tolerantă față de inflație, va fi o frână pentru dolar timp de ani de zile și va ridica întrebări grele cu privire la rolul băncilor centrale, provocând factorii de decizie politică de la Frankfurt la Tokyo, conform Reuters.

În realitate, modificarea politicii Fed, dezvăluită pe 27 august, pare adaptată pentru a stimula economia SUA. O trecere la țintirea medie a inflației permite Fed să își depășească ținta după scăderi, indicând faptul că majorările de dobândă vor veni mai târziu și că piața locurilor de muncă va fi lăsată să se dezvolte, un avantaj pentru familiile cu venituri mici.

Dar acest lucru creează bătăi de cap pentru băncile centrale globale, potrivit Reuters.

O astfel de reinterpretare a mandatului Fed ar putea fi privită ca o incursiune în politica socială, un precedent vital pentru ceilalți, deoarece își reexaminează propriile roluei după ani de zile de mișcări neconvenționale care au deja un impact asupra distribuției bogăției și a veniturilor.

A doua preocupare va fi slăbirea dolarului, care dăunează exportatorilor din Europa şi până în Asia. Acest subiect va fi una dintre temele de discuţie ale şedinţei de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) de joi, pentru că un euro puternic face mai dificil ca ţările exportatoare din zona euro să iasă din cea mai gravă recesiune din istoria recentă.

State precum Germania şi Franţa, sau Japonia, generează în mod tradiţional creştere economică prin intermediul exporturilor, care sunt afectate atunci când monedele lor se apreciază. Exporturile acestor ţări sunt deja afectate de războaiele comerciale dintre Statatele Unite şi unii dintre principalii lor parteneri comerciali.

De la jumătatea lunii martie, dolarul s-a depreciat deja cu peste 10% faţă de un coş de valute, la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani, fapt care l-a determinat pe economistul șef al BCE, Philip Lane, să avertizeze săptămâna trecută că nivelul cursului valutar contează, chiar dacă BCE nu are o ţintă pentru acesta.

POLITICĂ SOCIALĂ?

Scopul explicit al FED de a ajuta familiile cu venituri mici este o altă chestiune, deoarece creşte rolul băncii în politica socială și ar putea fi văzut ca un fel de reinterpretare a mandatului său.

BCE pare, de asemenea, dornică să își reinterpreteze mandatul, Christine Lagarde susținând că riscurile create de schimbările climatice sunt atât de mari, încât banca nu le-ar putea ignora.

Dar bancherii centrali sunt birocrați care nu sunt aleşi de populaţie și combaterea schimbărilor climatice sau a inegalităților este o incursiune în politică, care riscă să expună băncile la atacuri politice care le-ar putea submina independența.

BCE susține că mandatul său îi cere deja să sprijine „politicile economice generale” ale Uniunii Europene, dar o astfel de interpretare ar reprezenta în continuare o schimbare, având în vedere actuala sa orientare, care este în totalitate axată pe inflație.

Cu toate acestea, unii susțin că schimbarea Fed se va dovedi a fi benignă.

Cursul mai mic al dolarului va reduce costurile de finanțare pe piețele emergente, accelerând creșterea și oferind o piață mai mare pentru exporturi, scrie Reuters. Și lăsând inflația să crească acum în SUA, vor crește atât ratele pe termen lung, cât și așteptările inflaționiste, facilitând normalizarea politicii după ani de ajustări.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (23/11/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (23/11/2020)

Contract de imprumut cu Gocab Software

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (23/11/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 16 - 20.11.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (23/11/2020)

Litigiu dosar nr. 7784/63/2020

AAGES S.A. (AAG) (23/11/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 16-20 noiembrie 2020