Update articol:
RAPORT SEMESTRIAL

Romaero: “Activitatea societății nu mai generează pierderi”

  • Stingerea datoriilor istorice prin valorificarea de active excedentare poate permite trecerea societății pe profit, potrivit raportului financiar

Romaero (RORX) a încheiat primul semestru al anului cu pierderi de 14,13 milioane de lei, jumătate din nivelul programat în bugetul de venituri și cheltuieli, potrivit raportului financiar transmis Bursei de Valori București.

Compania este specializată în producţie, servicii şi cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile şi militare de pasageri sau cargo.

Reprezentanții companiei menționeză: “În primele 6 luni ale anului 2018, ROMAERO a înregistrat pentru prima dată în ultimii 5 ani o valoare pozitivă a indicatorului EBITDA, pe fondul unei creșteri cu circa 80% a veniturilor operaționale concretizată într-o creștere de circa 64% a cifrei de afaceri nete (n.n. la 36.756.417 lei), simultan cu scăderea la circa. 80% a nivelului de cheltuieli pentru 1.000 Lei venituri din exploatare, rezultatul fiind reducerea la jumătate a pierderii bugetate pentru această perioadă a anului”.

Notabil – și în premieră pentru societate în ultimii ani – este că în Sem.I 2018 pierderea din exploatare (9,5 milioane Lei) este mai mică decât suma dintre cheltuielile cu accesoriile fiscale (8,9 milioane Lei) și cheltuielile cu regia generală a activelor excedentare (peste 5 milioane Lei), ceea ce denotă că activitatea societății deja nu mai generează pierderi, iar stingerea datoriilor istorice prin valorificarea de active excedentare poate permite trecerea societății pe profit, menționeză oficialii companiei.

Veniturile aferente costului producției în curs de execuție (variația stocurilor)

înregistrează o creștere de circa 5 milioane lei față de 30.06.2017 ce reflectă în principal progresul în executarea unor comenzi complexe cu durata de peste 1 an în activitatea de întreținere și reparații aeronave militare, ca urmare a îmbunătățirii capacității de autofinanțare a societății, accesul la finanțare bancară fiind încă imposibil înainte de stingerea datoriilor existente acumulate în ultimii 10 ani, se mai arată în raport.

Conducerea societății are următoare perspectivă:

“1. ROMAERO S.A. este o întreprindere viabilă cu un potențial ridicat de redresare, concretizat deja printr-o creștere a cifrei de afaceri cu 29% chiar din primul an al procesului de redresare-reorganizare (2017) și cu 63,85% în Sem. I 2018 față de Sem. I 2017.

2. În anul 2017 creșterea cifrei de afaceri a avut loc într-un mod sănătos pentru companie, fapt dovedit prin creșterea de 314% a profitului operațional față de anul precedent 2016, ce vine să confirme că prima componentă majoră a strategiei de redresare trebuie să rămână creșterea gradului de utilizare a bazei de active productive în scopul desfășurării activităților statutare în cadrul unui proces complex de reinserție-repoziționare în piețele produselor și serviciilor specifice. Această evoluție crescătoare s-a menținut la un nivel ridicat și în Sem.I 2018, creșterea după numai 6 luni fiind de 202% aplicată la o bază valorică deja mult superioară față de nivelul anului 2016.

3. Întrucât începerea procesului de redresare în 2017 a găsit compania depopulată (mai puțin de 700 salariați pe o platformă industrială în suprafață de cca. 34 hectare), creșterea numărului de personal este absolut necesară pentru a menține ritmul de creștere a gradului de utilizare a activelor productive. Se estimează că, păstrând în ansamblu profilul industrial actual al operatorului economic și reconstruind echilibrul tehnico-economic între tipurile de activități din sectoarele producție industrială și, respectiv, servicii, nivelul maxim de eficiență poate fi obținut în mod durabil cu un număr de 1.200-1.300 salariați cu vârsta medie de 44-46 ani și cu activele productive critice (hangare, hale de producție, laboratoare, birouri, depozite, platforme de manevrare aeronave, diverse anexe, circulații, teren neconstruit necesar pentru dezvoltare pe termen lung etc.) amplasate pe o suprafață a platformei industriale de 17-18 hectare.

4. ROMAERO a păstrat active excedentare, neproductive, care generează costuri însemnate (a se vedea amortizările în valoare de peste 13 milioane lei anual dintre care doar o mică parte este aferentă unor investiții efectuate în ultimii cinci ani).

5. Principala cheltuială de exploatare ce grevează rezultatul companiei fără a fi asociată activității curente o reprezintă costurile accesorii ale datoriilor bugetare istorice acumulate în ultimii 10 ani. Valoarea acestor costuri accesorii a fost de circa 15,7 milioane lei în anul 2017, iar în Sem.I 2018 este de peste 8,9 milioane lei, valoarea anualizata pentru 2018 putând ajunge la cca. 20 milioane lei dacă nu vor fi aplicate măsuri eficace de stingere a datoriilor istorice (de exemplu, ajutor de stat specific industriei de apărare, preluarea de active excedentare în contul unor datorii, valorificarea altor active excedentare etc.) de către organele de conducere cu atribuții în acest sens potrivit legii (AGA) și/sau de catre ANAF. În practică s-a manifestat frecvent o imposibilitate de colectare efectivă la valoarea nominală a unor creanțe bugetare acumulate în perioade de timp îndelungate la nivelul unor mari intreprinderi industriale, în vreme ce măsurile de stimulare concepute și aplicate corect au produs, de asemenea frecvent un impact pozitiv pe termen lung nu doar în plan social, dar chiar în plan economic și bugetar”.

Statul român deține, prin Ministerul Economiei, 54,09% din companie, în timp ce Fondul Proprietatea are 20,03%, iat SIF Muntenia, 24,66%. 

În martie, companiile Romaero şi Sikorsky – parte al grupului Lockheed Martin, au semnat un acord de parteneriat industrial, potrivit căruia țara noastră va găzdui centrul regional de echipare şi întreţinere a elicopterelor Black Hawk pentru Europa Centrală.

Parteneriatul se axează pe activităţi care vor asigura participarea pe termen lung a mai multor companii din industria naţională de apărare a Româ­niei la lucrări de asamblare, echipare, customizare şi întreţinere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk, potrivit autorităţilor, care au adăugat că centrul de la Bucureşti va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023