Update articol:

Sabin Sărmaş: “Tehnologia 5g va avea un impact social atât de mare încât securitatea cibernetică este vitală pentru statul român”

Tehnologia 5g va avea un impact social atât de mare încât securitatea cibernetică este vitală pentru statul român, a declarat Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaţilor, după ce proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii, fără amendamente, în forma adoptată de Guvern.  

 

Dezbateri în Parlament la proiectul de lege 5G (live text si video)

 

Sabin Sărmaş a declarat: “Guvernul lucrează la proiectul de lege 5g de mai bine de o jumătate de an. Noi, la Comisia pentru Tehnologia Informației, am avut dezbateri destul de tehnice, cu toţi operatorii din piață și cu producătorii sau furnizorii de echipamente, respectiv de tehnologie 5g. Dezbaterea a fost destul de lungă anterior acestui vot, opiniile a fost trimise către absolut toți membri Comisiei.

Astăzi, din păcate, din cauza faptului că au fost multe amendamente transmise de colegii noștri foarte târziu – nu conform procedurii câteva ore mai înainte – a fost mai complicat și bătălia a fost pe amendamente și nu am asistat la o dezbatere tehnică pe legea în sine.

Legea este extrem de clară. Tehnologia 5g, așa cum este implementată conform standardelor, la cea mai înaltă calitate – și până la urmă trebuie să ne uităm și la calitatea serviciilor pe care le oferim cetățenilor – nu are nimic de a face cu schimbarea echipamentelor care țin de vechile tehnologii. Poate mai puțin, dacă ne referim la rețeaua de transport, dar este una comună. Altfel impactul este în zona de core. Operatorii nu trebuie să schimbe partea de acces radio, acele antene pe care le vedem astăzi pe blocuri, din cauza acestei legi. Dacă vor să implementeze tehnologia 5g, trebuie să o facă conform standardelor. Tehnic, se cheamă Standalone. Non Standalone, care este un fel de combinație, de trecere, de exemplu de la 3,5 la 4G, este o altă discuție și ar fi nevoie de folosirea vechilor echipamente, dar acela nu este 5G, conform standardelor”.

Conform lui Sabin Sărmaş, proiectul de lege 5G stabilește trei lucruri: “În primul rând reglementează, face un pas extrem de important pentru a avea licitația 5g România. Nu putem să avem licitația fără această lege, respectiv fără câteva prevederi din Codul Comunicațiilor. De asemenea, legea reglementează câteva aspecte extrem de importante ce țin de securitatea cibernetică a sistemelor informatice naționale. Tehnologia 5g va avea un impact social atât de mare încât securitatea cibernetică este vitală pentru stat. Poți pur și simplu să îți pierzi controlul asupra comunicațiilor în cel mai negru scenariu. Nu în ultimul rând până în practică memorandumul 5G pe care l-am asumat împreună cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii”.

Referitor la participarea companiilor chineze la licitația 5g, Sabin Sărmaș a spus: “Legea nu vorbește despre o companie dintr o țară sau alta. Trebuie să fim foarte precişi cu acest lucru. Sunt niște criterii non-tehnice la care legea face referire. Despre asta este vorba. Dacă firmele, indiferent din țară de unde provin, pot să îndeplinească acele criterii, vor putea fi furnizor de tehnologie în România fără nicio problemă”.

Conform lui Sabin Sărmaş, legea este în procedură de urgență, va merge în această moment către Senatul României:  “Va trebui adoptată în următoarele săptămâni, după care mai este nevoie de câteva reglementări care sunt puse în Codul Comunicațiilor, care ţin de durata pentru care se acordă licența pentru tehnologia 5g, după care ANCOM are responsabilitatea să demareze această licitație. Cred și sper că se va întâmpla în cursul acestui an”.