Update articol:

Saxo Bank: Aurul ar putea ajunge la 1.300 dolari/uncie

Sursa: Saxo Bank

După depășirea pragului de 1.210 dolari/unice, săptămâna trecută, Ole Hansen – director strategie mărfuri Saxo Bank – crede că există premisele ca aurul să atingă 1.300 dolari/uncie, dacă politicile financiare ale Beijingului vor ținti un yuan stabil în raport cu aurul, nu cu dolarul american.

Analistul a transmis: “Aurul pare să întrerupă corelația negativă cu randamentele reale în creștere ale SUA și cu yuanul chinez. Yuanul și aurul au fost de nedespărțit în ultima vreme, având parte de o scădere de la începerea războiului comercial SUA-China. Cu toate acestea, noua scădere ușoară a burselor SUA din această săptămână (n.r. trecută), combinată cu creșterea recentă a randamentelor obligațiunilor și specularea că dolarul ar putea crește până la un maxim au declanșat o nouă cerere de diversificare și protecție finală.

Corelația strânsă dintre aur și yuan a derutat piața în ultimele luni. Deși nu există o explicație clară, au apărut speculații cum că Banca Populară Chineză își dorește o monedă stabilă, dar nu față de dolar, ci față de aur. Într-adevăr, XAUCNH (off-shore), dar și XAUCNY onshore s-au tranzacționat într-o manieră foarte stabilă în ultima perioadă. Săptămâna trecută, însă, prețul a întrerupt tendința negativă din 2016 și, deși Banca Populară Chineză a făcut, fără îndoială, achiziții în această perioadă de scădere, este improbabilă apariția unei vânzări pe baza creșterii noi a aurului”.

CPI (indicele prețurilor de consum) din SUA de săptămâna trecută, mai scăzut decât se estimase, a întărit credința pieței că Rezerva Federală poate că face o greșeală politică dacă nu se distanțează de această poziție „departe de a fi normală” cu privire la ratele dobânzilor, mai arată Saxo Bank, adăugând: “Alături de o revigorare a obligațiunilor, pe măsură ce bursele au continuat în scădere, acest discurs a ajutat la declanșarea celei mai mari redresări de o zi din iunie 2016, atunci când votul Brexit din Marea Britanie a șocat piața”.

Aurul a trecut acum de primul obstacol de rezistență la 1,210 dolari/uncie, dar, pentru ca acest lucru să fie mai mult decât o mică corecție în cadrul unei tendințe majore negative, e nevoie să treacă cel puțin de pragul de 1,238 dolari/uncie, inversarea tendinței de 38,2% din lichidarea de anul acesta, conform lui Ole Hansen.

Acesta mai notează: “Raportul săptămânal COT (Commitments of Traders) a evidențiat continuarea (până de curând) consolidării pozițiilor short speculative deținute de fondurile de acoperire. Vârful a fost atins în urmă cu câteva săptămâni, când poziția netă short a atins un record de 77 000 loturi. Acesta a fost de trei ori mai mare decât recordul anterior al poziției scurt din decembrie 2015, care a avut loc înaintea primei creșteri a ratei dobânzii de către Fed. Dat fiind impactul perioadelor anterioare de acoperire cu poziții short, o revenire la o poziție neutră ar putea duce la creșterea prețului aurului cu 50$ până la 75$/uncie.

Depășirea pragului de 1,210$/uncie din această săptămână a dus la schimbarea perspectivei noastre pe termen scurt de la neutră la optimistă. Vizarea continuă a burselor, obligațiunilor, a creșterii slabe și a posibilității ca dolarul să-și piardă din energie ar putea duce la o redresare a metalului către 1,300$/uncie, ținta noastră de final de an. Cu toate acestea, foarte multe depind încă de sentimentul general al pieței, care a fost tulburat de creșterea ratelor și de scăderea burselor. O corecție în următoarele zile, în urma câștigurilor puternice de joi, trebuie oprită înaintea pragului de 1,210$/uncie pentru ca această perspectivă tehnică îmbunătățită să se instaureze“.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2021)

Litigiu in care este implicata societatea

ROMCARBON SA (ROCE) (21/01/2021)

Notificare prag detineri/vot > 10%

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (21/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014