Update articol:

Scandalul interceptărilor în Grecia: Liderul opoziţiei cere ridicarea secretului asupra informaţiilor

grecia

Liderul opoziţiei socialiste din Grecia, deputatul european Nikos Androulakis, al cărui telefon a fost supravegheat de serviciul de informaţii elen, a cerut joi ridicarea secretului asupra informaţiilor pe fondul unui scandal de răsunet, care se răsfrânge şi asupra premierului Kyriakos Mitsotakis, relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘Cerem ridicarea secretului asupra informaţiilor, astfel încât Panagiotis Kontoleon (fostul şef al acestui serviciu, demis în august – n.r.) să poată indica motivele precise ale acestei supravegheri’, a afirmat Nikos Androulakis, liderul Pasok-Kinal, a treia forţă politică în Grecia, într-o conferinţă de presă la Salonic.

‘Este o prioritate a premierului să ridice secretul pentru a permite restabilirea normalităţii în viaţa politică şi a transparenţei’, a adăugat europarlamentarul grec.

Făcând publică la sfârşitul lunii iulie o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu ajutorul programului spion Predator de către serviciul de informaţii EYP, Nikos Androulakis a dat o lovitură majoră guvernului conservator al lui Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere de trei ani.

Acest scandal a survenit în timp ce guvernul de la Atena făcea deja obiectul unor acuzaţii privind punerea sub ascultarea a doi jurnalişti. Executivul grec a fost acuzat şi pentru respingerea ilegală şi violentă a migranţilor la frontiera cu Turcia, ceea ce guvernanţii eleni neagă.

Scandalul a dus la începutul lunii august la două demisii majore chiar în anturajul premierului, în timp ce presa locală vorbeşte despre un ‘Watergate’ grec.

Şeful guvernului a recunoscut o ‘eroare ‘ a serviciilor secrete, asigurând totuşi că nu fusese informat cu privire la această punere sub supraveghere. El a mai declarat că statul elen ‘nu a cumpărat niciodată şi nici nu a utilizat’ respectivul spyware controversat.

O comisie de anchetă parlamentară, formată la sfârşitul lunii august, a audiat deja mai mulţi foşti şefi ai EYP.

Atena a invocat principiul ‘secretului asupra informaţiilor’ cu privire la supravegherea lui Nikos Androulakis, afirmând totuşi că ‘supravegherea sa nu a servit la nimic’.

Dar europarlamentarul Androulakis a insistat joi asupra importanţei ridicării acestui secret pentru ‘a se face lumină’. ‘Nu este o problemă personală, este o problemă pentru patria noastră, pentru ca Grecia să nu trăiască ceea ce a trăit cu mai multe decenii în urmă’ în timpul dictaturii coloneilor (1967-1974), a argumentat el.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)