Update articol:

Secretarul Trezoreriei SUA recunoaşte că dobânzile ar putea fi mărite, pentru a împiedica supraîncălzirea economiei americane

Janet Yellen Janet Yellen

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a recunoscut marţi că ratele dobânzilor ar putea fi mărite, pentru a ţine sub control creşterea puternică a economiei americane, cauzată, parţial, de măsurile de stimulare de ordinul miilor de miliarde de dolari adoptate de guvern, transmite CNBC.

“Este posibil să fie nevoie ca ratele dobânzilor să crească oarecum pentru a ne asigura că economia noastră nu se supraîncălzește”, a spus Yellen în timpul unui forum economic prezentat de The Atlantic. „Chiar dacă cheltuielile suplimentare sunt relativ mici în raport cu dimensiunea economiei, ar putea provoca creșteri foarte modeste ale ratelor dobânzii.”

”Dar acestea sunt investiţii de care economia noastră are nevoie pentru a fi competitivă şi productivă. Cred că economia noastră va creşte mai rapid datorită lor”, a adăugat ea.

Mai târziu, în cursul zilei, ea și-a temperat oarecum comentariile cu privire la necesitatea unor rate mai mari, spunând că respectă independența Rezervei Federale și că nu încearcă să influențeze luarea deciziilor acolo. Yellen a prezidat Fed din 2014 până în 2018 18. Fed stabilește ratele dobânzii prin intermediul Comitetului său federal pentru piață deschisă.

„Nu este ceva ce prezic sau recomand”, a spus Yellen, adăugând: „Dacă cineva apreciază independența Fed, cred că persoana respectivă sunt eu și observ că Fed poate conta pe orice lucru necesar pentru a-și atinge obiectivele cu dublu mandat”.

Economia SUA a crescut în primul trimestru la 6,4%. Goldman Sachs a declarat recent că anticipează ca în al doilea trimestru să crească cu aproximativ 10,5%.

De când a izbucnit pandemia Covid-19 în martie 2020, Congresul a alocat aproximativ 5,3 trilioane de dolari în cheltuieli de stimulare, rezultând un deficit bugetar de peste 3 trilioane de dolari în anul fiscal 2020 și un deficit de 1,7 trilioane de dolari în prima jumătate a anului fiscal 2021.

Administrația Biden promovează un plan de infrastructură care ar putea cheltui încă 4 trilioane de dolari pentru o varietate de proiecte pe termen lung.

Președintele Joe Biden „adoptă o abordare foarte ambițioasă, compensând într-adevăr o investiție inadecvată în infrastructură, cercetare și dezvoltare, oameni, comunități și întreprinderi mici și este o abordare activă”, a spus Yellen. „Dar ne-am străduit prea mult să lăsăm problemele pe termen lung să se piardă în economia noastră”.

Fed a menținut ratele dobânzilor pe termen scurt ancorate aproape de zero de mai bine de un an, în ciuda unei economii în creștere în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani. Oficialii băncii centrale au promis să mențină o politică acomodativă în loc până când economia va face „progrese substanțiale suplimentare” către ocuparea forței de muncă complete și incluzive și inflația, care în medie este de aproximativ 2% pe termen lung.

Preocupările legate de inflație au apărut din cauza tuturor cheltuielilor și a creșterii rapide, dar oficialii Fed au spus că, după o scurtă creștere în acest an, presiunile asupra prețurilor vor scădea probabil.

Yellen a declarat că nu este îngrijorată în mare măsură de faptul că inflația devine o problemă, deși a adăugat că există instrumente pentru soluționarea acesteia dacă acest lucru se va întâmpla. Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat recent că instrumentul principal pentru controlul inflației este prin dobânzi mai mari.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că Biden „este de acord cu secretarul Trezoreriei” cu privire la necesitatea potențială a unor rate mai mari, potrivit diferitelor informaţii din media.

În ceea ce privește îngrijorările cu privire la deficitele mari pe care le au SUA, Yellen a spus „trebuie să plătim pentru unele dintre lucrurile pe care le facem”, deși guvernul are încă „o cantitate rezonabilă de spațiu fiscal”.

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER