Update articol:

Sectorul imobiliar – următoarea victimă a tumultului financiar? (Analiză Saxo Bank)

de Ole Hansen, șeful analizei mărfurilor, Saxo Bank

Amintirile despre criza financiară globală au reapărut cu frenezie în ultimele două săptămâni, după ce piețele financiare au fost zdruncinate de cele mai mari tulburări din sectorul bancar din 2008. Eșecul Silicon Valley Bank și problemele de la Credit Suisse au declanșat o activitate de tranzacționare tumultoasă pe piețe, mai ales în piața de obligațiuni care rămâne adezivul care ține totul împreună. Răspunsul la aceste evenimente încă în desfășurare a fost o scădere a randamentelor obligațiunilor americane, o ajustare bruscă a traiectoriei viitoare a dobânzii Fed și cererea de siguranță pentru yeni japonezi și aur.

Rămâne de văzut dacă Rezerva Federală a SUA este forțată să se concentreze pe stabilitatea financiară, abandonând astfel lupta împotriva inflației. Cu toate acestea, după cea mai recentă creștere a dobânzii Fed săptămâna trecută la 5%, piața stabilește acum o reducere a dobânzii cu 150 de puncte de bază înainte de luna mai a anului viitor. Cel mai inversat front-end al curbei randamentelor din SUA din 2001 cere o reducere iminentă a ratei dobânzilor și evidențiază durerea care este cauzată în prezent, nu numai băncilor pe măsură ce lichiditatea se diminuează, ci și consumatorilor care se confruntă cu costuri mai mari ale împrumuturilor, precum și sectorului imobiliar care se confruntă cu dificultăți de creștere – și ar putea fi următorul sector care va avea de suferit.

Până acum, reacția pieței de mărfuri în această lună la aceste evoluții a urmat pe diferite rute, metalele prețioase în creștere, deoarece acestea au beneficiat de colapsul randamentelor și a cererii de plasamente sigure. Între timp, sectorul energetic, exacerbat de o scădere majoră a gazelor naturale, s-a tranzacționat mai scăzut din cauza preocupărilor legate de creștere și cerere. În plus, puterea mișcărilor, atât în sus, cât și în jos, a fost într-o anumită măsură dictată de mărimea pozițiilor deținute de speculatori. Corecția bruscă a aurului și argintului din februarie a contribuit la o reducere majoră a pozițiilor optimiste, iar îmbunătățirea bruscă a perspectivelor tehnice și fundamentale a susținut investiții noi. Situația opusă s-a desfășurat îcu petrolul: prețurile pot scădea cu mai mult decât era justificat de datele economice fundamentele.

Scăderea randamentelor susține cererea proaspătă de aur și argint

Sectorul metalelor prețioase se tranzacționează cu un plus de de 9% în această lună, aurul și argintul revenind la putere după corecția din februarie. Rareori am văzut susținerea din atât de multe colțuri diferite în același timp și, având în vedere acest lucru, recenta creștere are sens, crescând totodată perspectiva unor prețuri și mai mari în lunile următoare.

Aurul și argintul, sensibile la dolar și randamente, au fost susținute de o scădere de 3,5% a dolarului, o prăbușire de 110 puncte de bază a randamentului obligațiunilor guvernamentale americane pe doi ani și o schimbare a perspectivei pentru fondurile Fed americane de la 100 de puncte de bază suplimentare majorare – din care 25 au fost livrate săptămâna trecută – la așteptările pentru o reducere a dobânzii cu 150 de puncte de bază, înainte de luna mai a anului viitor. Aceste schimbări sunt cu adevărat istorice și au forțat un răspuns puternic de cumpărare din partea fondurilor speculative care au fost vânzători de aur pe parcursul corecției din februarie. Sectorul fondurilor tranzacționate la bursă, care a înregistrat vânzări de 465 de tone în ultimele unsprezece luni, a văzut în sfârșit revenirea cumpărătorilor, dar cu doar 33 de tone cumpărate în ultimele săptămâni, evidențiază nivelul actual de subinvestiție în aur.

Aurul a revenit rapid la 2000 de dolari pentru prima dată într-un an, în timp ce a atins un record față de AUD și un record aproape față de euro. Privind în viitor, perspectivele pentru aur și argint rămân favorabile, susținute de randamentele în scădere și cererea de safe haven determinată de preocupările din sectorul bancar și imobiliar. O întrerupere susținută față de și peste nivelul record de anul trecut la 2070 USD poate să nu aibă loc până când piața se simte confortabil că a fost atins un vârf al dobânzilor. Având în vedere acest lucru, trebuie să ne concentrăm pe acțiunile și comunicarea Rezervei Federale, precum și pe datele economice primite, în special pe cele legate de inflație.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024