Update articol:

Ședință de scăderi masive pe Wall-Street, după ce deprecierea yuanului a intensificat războiul comercial SUA-China

Sursa Reuters

Acțiunile americane s-au depreciat, luni, iar indicele de referință S&P 500 a scăzut cu peste 3%, după ce scăderea yuanului în urma promisiunii președintelui american Donald Trump că va impune tarife suplimentare asupra mărfurilor chinezești a stârnit temeri privind escaladarea războiului comercial SUA-China, potrivit Reuters.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 864,27 puncte, sau 3,26%, la 25,620,74, S&P 500 a pierdut 97,94 puncte, sau 3,34%, la 2,834,11 și Nasdaq Composite a scăzut 310,54 puncte, sau 3,88%, la 7,693,53.  Indicii au scăzut cu peste 5% de la nivelurile maxime înregistrate luna trecută.

Acțiunile Apple Inc au scăzut cu 5,3%, în timp ce analiștii au avertizat că tarifele nou propuse pot afecta cererea pentru iPhone.

Indicele de volatilitate VIX, o măsură a temerilor investitorilor, a crescut cu 6,26 puncte până la 23,87, cel mai mare nivel în aproximativ șapte luni.

„Motivul (n.n. scăderilor) este escaladarea războiului comercial”, a declarat Steven DeSanctis, strategul la Jefferies: „Aprecierea dolarului reprezintă o altă problemă. Pentru companiile care fac multe afaceri în afara S.U.A., se adună. ”

China, care și-a controlat istoric moneda, yuanul, a permis deprecierea acesteia la cel mai mic nivel față de dolar în mai mult de un deceniu.

Ulterior, președintele Donald Trump a acuzat China că și-a manipulat moneda, menționând într-un tweet: „Aceasta este o încălcare majoră care va slăbi considerabil China în timp.”

Bloomberg News a raportat, de asemenea, că China a solicitat companiilor de stat să suspende importurile agricole americane.

Aceste mișcări vin după ce Trump a anunțat săptămâna trecută, că SUA ar impune un tarif de 10% pentru importuri chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari. Tariful va intra în vigoare la 1 septembrie. Anunțul lui Trump a venit după ce oficialii chinezi și americani au discutat  la începutul săptămânii trecute, în timp ce cele două țări au încercat să repornească discuțiile.