Singapore a dat undă verde start-up-ului american Eat Just pentru a-și vinde carnea de pui cultivată în laborator, firma susţinând că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru aşa-numita “carne curată” care nu provine de la animale sacrificate, transmite Reuters.
Carnea, care urmează să fie vândută sub formă de nuggets, va avea prețul puiului premium atunci când va fi lansată pentru prima dată într-un restaurant din Singapore „într-un termen foarte apropiat”, a spus co-fondatorul și CEO Josh Tetrick.
“Prima aprobare din lume pentru carnea de calitate ridicată creată pe baza unor celule animale pentru consumul uman deschide calea pentru lansarea comercială la scară largă în Singapore”, a informat firma Eat Just într-un comunicat dat publicităţii miercuri.
Cererea pentru alternative la carnea obişnuită este în creştere pe fondul îngrijorărilor consumatorilor cu privire la starea de sănătate, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător. Mai multe opţiuni de carne produsă din proteine pe bază de plante, promovate pentru prima dată de firmele Beyond Meat Inc şi Impossible Foods, sunt disponibile pe rafturile supermarketurilor şi în meniurile restaurantelor.
Însă aşa-numita “carne curată”, care este produsă din celule crescute în laborator, este încă într-un stadiu incipient, având în vedere costurile ridicate de producție.
Singapore, un oraș cu 5,7 milioane de locuitori, produce în prezent doar aproximativ 10% din alimentele sale, dar a stabilit planuri ambițioase de a remedia acest lucru în următorul deceniu, sprijinind agricultura de înaltă tehnologie și noi mijloace de producție alimentară.
Josh Tetrick a declarat că firma din San Francisco vorbește și cu autoritățile de reglementare din SUA, dar că Singapore este cu „un pas înaintea” Statelor Unite.
Agenția pentru Alimentație din Singapore a declarat că a revizuit datele referitoare la proces, controlul producției și testarea siguranței înainte de a acorda aprobarea.
Eat Just a spus că va fabrica produsul în Singapore, unde intenționează, de asemenea, să înceapă să producă un substitut de ouă pe bază de fasole.
Înființată în 2011, Eat Just are ca susţinători pe magnatul din Hong Kong Li Ka-shing și pe investitorul din Singapore Temasek. Start-upul a strâns peste 300 de milioane de dolari de la înființare, a spus Tetrick, și este evaluat la aproximativ 1,2 miliarde de dolari. El vizează rentabilitatea la un nivel al venitului operațional înainte de sfârșitul anului 2021 și speră să devină publică la scurt timp.
La nivel global, mai multe companii testează pește, carne de vită și pui cultivate în laborator, în speranța că pot intra pe segmentul pieței alternative a cărnii, despre care Barclays estimează că ar putea valora 140 miliarde dolari până în 2029.